Locale Altele
Vineri, 1 Decembrie 2023
Vin, 1 Dec 2023
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce sunt conductorii electrici, de ce sunt atat de importanti in orice instalatie electrica si cum ii alegem?
SM Online  - Miercuri, 31 Martie 2021

In procesul de constructie si amenajare al locuintei exista o serie destul de larga de pasi stricti pe care ii avem de urmat atunci cand ne dorim ca totul sa fie cat mai bine pus la punct.

Dincolo de amenajarea propriu-zisa a incaperilor, mai exista si o multime de alte lucruri carora este imperios necesar sa le acordam atentia cuvenita. Printre acestea se numara desigur si instalatia electrica a locuintei, care trebuie sa functioneze perfect si sa reziste cateva decenii.

Cel mai probabil este de prios sa mai aducem in discutie importanta instalatiei electrice in conditiile in care suntem dependenti de electricitate mai mult ca oricand. Ne vom ocupa insa astazi de o parte componenta absolut esentiala a unui circuit electric si anume de conductorii electrici, fara de care nu am putea vorbi despre circuite.

Conductorii electrici sau cablurile electrice, asa cum le spunem cel mai probabil in limbajul colocvial sunt cei responsabili pentru transportul energiei electrice de la sursa, pana la toti consumatorii care se regasesc intr-o locuinta. Asadar, se subintelege destul de usor de ce calitatea reprezinta un criteriu de selectie principal in cazul acestor produse. Haideti asadar sa descoperim impreuna cateva detalii interesante legate de conductorii electrici, ce ne pot fi de un real folos in alegerea celor potriviti.

Ce marime trebuie sa aiba sectiunea conductorilor electrici?

Intr-o prima etapa, este esential de avut in vedere faptul ca marimea potrivita a sectiunii conductorilor electrici depinde de tipul de instalatie si de consumatorii prezenti intr-o locuinta sau intr-o alta cladire. Spre exemplu, in cazul locuintelor sunt utilizati in general conductori electrici cu sectiunea de 1,5mmp, respectiv de 2,5mmp. Trebuie insa notat faptul ca sectiunea acestora va creste daca in locuinta exista consumatori mari (centrala termica, plita electrica, etc), insa in cazul locuintelor, cele mai comune sectiuni sunt cele de 1,5mmp, respectiv 2,5mmp.

Conductori electrici rigizi sau flexibili?

De multe ori, atunci cand suntem pusi in situatia de a selecta conductorii electrici, un alt detaliu important de avut in vedere are legatua cu tipul tubului de protectie al conductorilor. In cazul conductorilor electrici, avem doua posibilitati in acest sens si anume, fie optam pentru conductori electrici rigizi, fie pentru cei flexibili. In general insa, conductorii electrici rigizi sunt utilizati in instalatii fixe, panouri de comanda si distributie sau instalatii fixe de interior, in timp ce conductorii electrici flexibili sunt utilizati in zone unde exista vibratii sau aparatura in miscare, si unde riscul aparitiei unor socuri mecanice este destul de crescut.

Sunt conductorii electrici din cupru ideali pentru locuinte?

Conductorii electrici pot fi construiti fie din cupru, fie din aluminiu, fiecare dintre aceste materiale avand avantajele si dezavantajele proprii. Conductorii electrici din cupru sunt ideali in cazul locuintelor din pricina faptului ca ofera o cunductibilitate excelenta si o rezistenta mult mai buna in timp. Cei din aluminiu au ca si avantaj major faptul presupun un cost de productie mai scazut. De aceea sunt preferate in general in cazul cladirilor de mari dimensiuni pecum sunt hotelurile sau firmele, acolo unde conductorii electrici din cupru ar deveni foarte costisitori.

1523 vizite
Distribuie pe