Locale Altele
Luni, 2 August 2021
Luni, 2 Aug 2021
3 Greseli comune pe care este important sa nu le faci in alegerea rulmentilor
SM Online  - Luni, 19 Aprilie 2021

Rulmentii sunt elemente mecanice pe care le putem recunoaste cu mare usurinta, chiar daca nu avem foarte mult contact cu domeniul auto sau cel industrial, pentru ca acestia se regasesc in prezent intr-o varietate de lucruri pe care le utilizam zilnic.

Rolul principal al rulmentilor este acela de a reduce cat mai mult frictiunea (frecarea) intre elementele mobile. Cred ca nu este foarte complicat sa facem un exercitiu de imaginatie cu privire la ce anume s-ar intampla daca intre doua suprafete metalice aflate in contact si in miscare in acelasi timp nu ar exista un element care sa reduca frictiunea. Caldura rezultata in urma acetui proces ar fi atat de mare incat durata de viata a masinilor si utilajelor ar fi foarte grav afectata. In prezent insa, exista diferite tipuri de rulmenti, fiecare avand o destinatie clara, fapt pentru care alegerea acestora nu este mereu un lucru simplu.

Chiar daca rulmentii nu presupun nicidecum investitii majore, o alegere nepotrivita poate avea ca si rezultat defectiuni majore la alte componente importante ale masinii sau utiliajului in cauza. Din acest motiv, in procesul de alegere al rulmentilor este indicat sa se tina cu strictete cont de cateva criterii de selectie stricte, lucruri care te pot scuti de numeroase batai de cap si cheltuieli neprevazute ce pot aparea in timp. Iata asadar cateva greseli comune pe care este esential sa le eviti in alegerea rulmentilor.

Luarea pretului ca pe un ultim factor de decizie.

Una dintre cele mai comune greseli pe care le facem in alegerea rulmentilor este aceea de a lua pretul ca pe un ultim factor de decizie. Este adevarat ca pretul unui produs va fi mereu un aspect cu importanta majora pentru noi, insa daca acest lucru presupune ca trebuie sa facem un compromis in materie de calitate, este recomandat sa trecem pe un plan secundar costul. Rulmentii au in general un pret de achzitie accesibil, motiv pentru care, standardul calitativ ar trebui intotdeauna sa fie un criteriu de selectie de top.

Alegerea unor rulmenti slab calitativi.

Calitatea este un aspect deosebit de important atunci cand vorbim despre rulmenti, de aceea este esential ca in procesul de selectie al acestora sa nu trecem niciodata acest detaliu pe un plan secundar. Rulmentii sunt astazi mai accesibili si mai usor de regasit ca oricand, fapt pentru care compromisurile in materie de calitate sunt complet nejustificate. Un rulment slab calitativ poate genera in timp o serie de probleme ce pot fi cu adevarat costisitoare avand in vedere rolul important pe care rulmentii il indeplinesc.

Selectarea unor rulmenti nepotriviti.

Desi rulmentii radiali cu bile sunt de departe cei comuni avand aplicatii multiple, este important de avut in vedere faptul ca pe piata se regasesc si alte tipuri de rulmenti, cu caracteristici diferite. Spre exemplu, pentru functionarea in parametrii optimi a unor masini si utilaje din industrie se utilizeaza rulmenti industriali de calitate, pentru ca dincolo de faptul ca sunt construiti diferit, acestia pot rezista la sarcini mult mai grele. Astfel, inainte de a alege rulmentii, este absolut esential sa te asiguri ca stii cu exactitate de ce tip de rulment ai nevoie.

2878 vizite
Distribuie pe