Locale Altele
Joi, 27 Martie 2025
Joi, 27 Mar 2025
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce trebuie sa stii cand ai diabet
SM Online  - Miercuri, 20 Noiembrie 2024

Diabetul este o afectiune tot mai comuna, motiv pentru care sursele de informatii pe acest subiect sunt mereu primite cu entuziasm. Prin urmare, am decis ca in randurile urmatoare sa oferim mai multe informatii utile pentru cei care sufera de aceasta boala.

Daca te regasesti in aceasta categorie, speram ca articolul nostru iti va fi de ajutor!

Ce este diabetul?

Diabetul reprezinta o afectiune cronica strans legata de modul in care corpul uman reuseste sa foloseasca glucoza, o resursa esentiala pentru energie.

Cu toate acestea, este important de subliniat faptul ca aceasta boala poate fi usor de gestionat, atat timp cat esti asumat si responsabil, informandu-te pe subiect si optand pentru un stil de viata cat se poate de sanatos.

Aceasta boala poate fi de doua tipuri, mai precis diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Iata ce trebuie sa stii despre ele:

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este provocat de o reactie a sistemului imunitar care ataca celulele responsabile de producerea insulinei in pancreas.

Cel mai adesea, acest tip de diabet poate fi intalnit in randul persoanelor mai tinere, in mod special la copii, insa exista si exceptii.

Diabetul de tip 2

Acesta este cel mai comun tip de diabet, iar aparitia acestei boli este cauzata de rezistenta la insulina pe care organismul o poate dezvolta. De asemenea, diabetul mai apare atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a produce insulina.

In mod obisnuit, exista mai multi factori comuni care pot duce la aparitia diabetului de tip 2, precum:

  •  Obezitatea;
  •  Stilul de viata inactiv;
  •  Predispozitia genetica;
  •  Alimentatia nesanatoasa.

Exista masuri importante pe care le poti lua atunci cand iti propui sa eviti aceste afectiuni. De exemplu, poti reduce consumul de zahar, evitand alimentele care il contin.

Ba chiar exista retete care iti permit sa gatesti acasa tort fara zahar pentru diabetici, iar gustul sau este chiar foarte bun! Prin abordarea unui stil de viata sanatos, diabetul poate fi tinut departe de tine.

Monitorizarea glicemiei


Atunci cand suferi de diabet, este esential sa monitorizezi glicemia in mod cat se poate de regulat.

In acest fel, vei reusi sa iti cunosti cat mai bine corpul, descoperind modul in care el reactioneaza la diferite alimente, sport sau medicamente.

Despre monitorizarea glicemiei iti recomandam sa te consulti cu medicul tau, cel care este in masura sa iti ofere cat mai multe recomandari in acest sens.

Alimentatia persoanelor cu diabet

Dupa cum bine ai dedus din randurile anterioare, este foarte important sa ai grija de alimentatia ta. Acest sfat este valabil nu doar pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune, ci si pentru persoanele care isi doresc sa previna astfel de boli.

In mod obisnuit, este important sa mizezi pe carbohidratii complecsi, pe care ii regasim de regula in cerealele integrale, dar si in legume, evitand carbohidratii simpli care nu sunt deloc sanatosi.

De asemenea, este foarte important sa ai grija la portiile pe care le pui in farfurie, astfel incat sa eviti producerea unei cresteri bruste de glicemie.

In final, daca vei consuma proteine si grasimi sanatoase, pe care le gasesti in alimente precum carnea de pui, in peste, in leguminoase, dar si in nuci, cel mai probabil ca organismul tau iti va fi recunoscator!

Activitatea fizica

Sa nu uitam de activitatea fizica, o practica esentiala atunci cand iti propui controlul greutatii si mentinerea glucozei la un nivel optim.

Este important sa practici minim 3-4 ore de sport pe saptamana. Putem include aici mersul pe jos, cu bicicleta sau alte sporturi care te-ar putea pasiona.

Sigur vei descoperi o multime de beneficii pe care le vei resimti imediat dupa o scurta perioada de activitate fizica regulata, asa ca ne vei multumi pentru acest sfat.

Speram ca informatiile din articolul nostru ti-au imbogatit baza de cunostinte si mai ales ca te-au determinat sa faci anumite schimbari benefice in viata ta de zi cu zi, alegand un stil de viata cat se poate de sanatos, fie pentru a tine diabetul sub control, fie pentru a preveni aceasta afectiune cronica!

1036 vizite
Distribuie pe