Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
UDMR şi PDL au câştigat alegerile parlamentare în judeţul Satu Mare
Leontina Volosciuc, Lorena Georgi, Florin Răchitan  - Miercuri, 3 Decembrie 2008

Biroul Electoral Judeţean a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, la ora 14,30, rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare, după numărarea buletinelor de vot din 331 secţii de votare din cele 333 existente la nivel de judeţ, adică un procent de 99,39%. Buletinele de vot din ultimele două secţii de votare, Jojib şi Bixad-Trip, sunt în curs de procesare.
 
Potrivit acestor rezultate, care pot fi deja considerate finale, UDMR a câştigat alegerile în judeţul Satu mare cu un procent de 36,65% din voturile exprimate. Pe locul II se clasează PDL cu un procent de 22,39%, urmat de PSD+PC cu 22,11% şi PNL cu 12,98%.

 

Răsturnare destul de spectaculoasă de situaţie faţă de rezultatele parţiale comunicate la ora 10.00 s-a înregistrat în Colegiul 1 pentru Senat, unde candidatul PSD Valer Marian s-a apropiat la aproape două procente de candidatul PDL Petre Mureşan, dar tot acesta din urmă are prima şansă pentru a ocupa fotoliul de senator în urma redistribuirii voturilor.

 

În Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, candidatul PSD Gheorghe Ciocan îl devansează pe candidatul PDL Ioan Tibil şi îşi asigură, astfel, foarte probabil, un post de deputat. În colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor, candidatul UDMR Varga Attila are un ghinion uriaş: considerat sigur victorios din prima, acum îi lipsesc două sutimi şi a cerut renumărarea voturilor.

 

Rezultate oficiale Senat

 

Colegiul 1

 

Petre Mureşan PDL – 29,47%

Valer Marian PSD+PC – 27,13%

Konya Ladislau UDMR – 23,82%

Ovidiu Silaghi PNL – 13,25%

 

Colegiul 2

 
Tiberiu Gunthner UDMR – 51,99%

Ioan Viman PSD+PC – 16,10%

Zoltan Pop PDL – 13,93%

Valentin Macec PNL – 12,65%

 

Rezultate Camera Deputaţilor pe judeţ

 

UDMR – 36,15%

PDL – 23,58%

PSD+PC – 22,65%

PNL – 10,96%

 

Colegiul 1

 

Gheorghe Ciocan  PSD+PC - 37,99%

Ioan Tibil PDL - 34,64%

Ioan Rus PNL - 12,53

Rudolf Riedl UDMR - 8,68%

 

Colegiul 2

 

Kovacs Mate UDMR - 29,82%

Ioan Holdiş PDL - 28,97%

Mihaela Rusu PSD+PC - 23,66%

Liviu Zetea PNL - 10,71

 

Colegiul 3

 

Turos Lorand UDMR - 29,65

Ioan Mihalca PDL - 25,33%

Viorel PoP PSD+PC - 23,64%

Viorel Buda PNL - 13,26

 

Colegiul 4

 

Varga Atilla UDMR - 49,98%

Vasile Mitrasca PSD+PC - 16,88%

Florin Gal PDL - 14,39%

Ilie Ciuta PNL - 12,34%

 

Colegiul 5

 

Erdei Stefan UDMR - 52,82%

Ciobanu Adrian PDL - 18,63%

Paula Mare PSD+PC - 15,64%

Csapo Attila PNL - 6,86%


După închiderea urnelor, la sediile partidelor din Satu Mare a fost veselie mare, conducerile fiecăruia fiind mulţumite de rezultatele obţinute la nivel naţional, potrivit primelor exit-poll-uri prezentate de televiziuni. Liberalii au ieşit cu steagurile în stradă, manifestându-şi spectaculos bucuria.La sediul PSD, toate privirile erau aţintite pe televizorul ce tocmai transmitea discursul de victorie al preşedintelui Mircea Geoană.


La UDMR domnea euforia, după ce membrii partidului au avut emoţii în cursul zilei, speriaţi de absenteismul masiv al etnicilor maghiari atât în judeţ, cât şi în toată Transilvania, ceea ce punea în pericol chiar accesul partidului în Parlament. La aflarea rezultatului exit-poll, toată lumea a răsuflat uşurată şi au fost deschise şi câteva sticle de şampanie.


Prezenţă de  35,70% în judeţul Satu Mare


Potrivit Biroului Electoral Judetean,  prezenţa la vot în judeţul Satu Mare a fost de 35,70% din numărul total al alegătorilor cu drept de vot. In mediul urban, prezenta a fost de 34,30%, iar in mediul rural puţin mai mare, 37,14 procente.


Cele mai importante momente ale zilei alegerilor în judeţul Satu Mare le puteţi citi mai jos:

Aproape 5% dintre sătmăreni s-au prezentat la vot până la ora 10 

 

Până la ora 10.00, în judeţul Satu Mare şi-au exprimat opţiunea, prin vot, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului 4,9 % din numărul sătmărenilor înscrişi pe listele electorale, procent care se încadrează în media pe ţară.

În oraşele din judeţ au votat 3,93% dintre alegători, iar în mediul rural 4,26%. La nivel naţional, prezenţă slabă la urne s-a înregistrat în judeţele Covasna, Timiş, Maramureş, Sibiu, Bistriţa, iar prezenţă superioară mediei calculate la nivel naţional s-a înregistrat în judeţele Teleorman, Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu şi Vrancea.  

 

 

Liberalii sesizează nereguli

 

Candidatul în Colegiul 2 la Senat din partea PNL, Valentin Macec, a depus sâmbătă seara o sesizare la poliţia din Tăşnad în care anunţa că persoane necunoscute au împărţit ieri, în scara unui bloc, materiale electorale cu candidaţii PD-L. Valentin Macec a declarat poliţiştilor că autorii au lipit pe uşile apartamentelor afişe cu candidaţii PD-L şi au pus în cutiile poştale materiale electorale. Poliţiştii caută autorii, iar dacă vor fi găsiţi, aceştia riscă amenzi între 1.000-2.500 lei.

 

Tot Valentin Macec a depus o sesizare la Biroul Electoral Judeţean în care îi acuză pe primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, şi pe consilierul judeţean Mircea Govor că staţionează în secţiile de votare din comună. Preşedintele BEJ Satu Mare, Paula Ştefan, a luat legătura cu preşedintele biroului electoral din Supur şi a declarat că acesta neagă acuzaţiile, considerându-le nefondate. Oricum se fac verificări cu privire la sesizarea depusă de Valentin Macec.

Prefectul Radu Bud a votat dimineaţa la ora 10.00

 

Prefectul de Satu Mare, Radu Bud, a votat azi dimineaţă la ora 10.00. Acesta s-a prezentat, împreună cu soţia sa, la secţia de votare nr. 68 din municipiul Satu Mare pentru a-şi exercita dreptul constituţional la vot.

La ieşirea din secţie, prefectul a declarat că a votat pentru un parlament responsabil, iar cei care vor fi aleşi să schimbe imaginea actuală a acestui for în sensul de a o îmbunătăţi şi astfel cetăţenii să aibă mai mare încredere în parlamentari.
Şi cei doi subprefecţi ai judeţului, Octavian Lazin şi Ştefan Gati, şi-au exprimat opţiunile de vot la secţiile la care sunt arondaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, a votat la amiază în secţia amenajată în clădirea Liceului Teologic Ortodox din Satu Mare.

Prezenţă de 17,30% până la ora 14.00

Până la ora 14:00, conform  informaţiilor oferite de Biroul Electoral Judeţean,  prezenţa la vot a fost în procent de 17,30%, ceea ce situeaza judeţul Satu Mare pe locul 32 la nivel naţional. În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 16,89%, iar în mediul rural de 17,73 procente.

Nici puşcăriaşii n-au chef de vot

Din cei 30 de deţinuţi cu drept de vot din Penitenciarul Satu Mare, doar 16 şi-au exprimat dorinţa de a vota. În arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt Roxana Cristea,  din cele 14 persoane aflate in arest preventiv, doar două şi-au exprimat dorinţa de a vota.

În stare de arest preventiv este şi Darius Ţânţaş – autorul accidentului mortal din data de 17 septembrie - dar acesta se află internat la Spitalul Judeţean Satu Mare şi nu poate să voteze, deoarece are domiciliul în oraşul Negreşti-Oaş.

Prezenţă de 31,19% până la ora 18.00


Pana la ora 18:00, conform  informatiilor oferite de Biroul Electoral Judetean,  prezenta la vot a fost in procent de 31,19%, ceea ce mentine judetul Satu Mare pe locul 32. In mediul urban, prezenta la vot a fost de 29,18%, iar in mediul rural de 33,27 procente.


Votare suspendată la Tătărăşti

Procesul de vot a fost suspendat timp de 10 minute la Tătărăşti în urma unor neînţelegeri între preşedintele secţiei de votare şi reprezentantul unui partid politic. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Satu Mare, judecătorul Paula Ştefan, a declarat că reprezentanta PSD în secţia de votare din Tătărăşi, comuna Viile Satu Mare, a depus o reclamaţie potrivit căreia deplasarea urnei mobile s-ar face la persoane care nu au adeverinţe corespunzătoare. "Preşedinta secţiei de votare a fost nevoită să suspende procesul electoral timp de 10 minute, până la analizarea contestaţiei. În cele din urmă, cererea a fost respinsă şi procesul reluat", a declarat Paula Ştefan. 

Tags: alegeri  parlament  satu mare  
13940 vizite
Distribuie pe