Locale Altele
Marti, 16 August 2022
Marti, 16 Aug 2022
Bust comemorativ pentru doctorul Ioan Barbul, la Spitalul Judeţean
Florin Răchitan  - Vineri, 29 Noiembrie 2013

În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, în părculeţul din faţa Spitalului Judeţean a fost dezvelit bustul comemorativ al doctorului Ioan Barbul, ctitor al medicinei moderne sătmărene.

 

Evenimentul a început cu rugăciuni rostite de protopopii ortodox şi greco-catolic, Ioan Socolan şi Ioan Roman, aceştia sfinţind bustul realizat de sculptorul sătmărean Radu Ciobanu, la comanda profesorului Gheorghe Cosma, cel care a făcut demersurile necesare pentru ca legendarul medic să-şi găsească locul cuvenit în pantheonul personalităţilor sătmărene.

 

Reprezentanţii principalelor instituţii care au contribuit la realizarea acestui monument, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi viceprimarul Marcela Papici au vorbit despre viaţa şi moştenirea lăsată sătmărenilor de cel care a fost doctorul Ioan Barbul, după care au depus jerbe de flori.

 

Născut în 1923 în comuna Pomi, Ioan Barbul şi-a dedicat întreaga viaţă de după absolvirea Facultăţii de Medicină din Cluj alinării suferinţelor semenilor săi, în calitate de medic internist şi şef al Secţiei de Boli Interne de la Spitalul Vechi, apoi de la Spitalul Nou, dar şi formării a numeroase generaţii de asistenţi medicali, în calitate de profesor la Şcoala Tehnică Sanitară din Satu Mare.

 

A fost un deschizător de drumuri şi un profesor model pentru medicii stagiari şi specialişti. Multe decenii a fost preşedintele Societăţii Ştiinţifice a medicilor sătmăreni, iar în această calitate şi-a adus contribuţia la elaborarea mai multor lucrări ştiinţifice pe studii de caz.

2049 vizite
Distribuie pe