Locale Altele
Vineri, 19 August 2022
Vin, 19 Aug 2022
Oşenii se īntorc acasă de Sărbători - trafic dublat īn vămi
Lorena Georgi  - Marti, 23 Decembrie 2008

Traficul prin punctele de trecere a frontieri aflate pe raza judeţului Satu Mare s-a dublat īn ultima săptămānă.
 
Această creştere se datorează romānilor plecaţi la muncă īn străinătate, printre care se află şi numeroşi oşeni, care se īntorc īn ţară pentru a-şi petrece Crăciunul şi Revelionul alături de familie. Peste 19.000 de romāni au intrat īn ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea īn ultima săptămānă.

Cei mai mulţi au venit din Italia, Spania, Portugalia, dar şi Anglia, aducānd īn portbagaj numeroase cadouri pentru membrii familiei. Aceştia au liber cel puţin o săptămānă. "Am venit din Italia, suntem de la Batarci. Ne reunim toată familia de Sărbători, că aşa-i frumos. Cadouri am adus după posibilităţi, dar nu la fel ca anul trecut", a declarat un sătmăren care stătea la rānd īn Vama Petea. Un alt şofer, aflat cu soţia īn maşină, a spus că vin din Italia şi merg către Baia Mare, unde īşi vor petrece Crăciunul, urmānd ca de Revelion să se īntoarcă īn Italia, deoarece nu au concediu decāt de Crăciun.

Īn mod obişnuit, īn alte perioade ale anului, prin Vama Petea intră săptămānal īn ţară īn jur de 8.500 - 9.000 de cetăţeni romāni. Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, īn perioada 15-21 decembrie prin Petea au intrat īn ţară 19.149 de cetăţeni romāni, iar īn săptămāna anterioară alţi 9.989.

Purtătorul de cuvānt al IJPF Satu Mare, Oana Totorean, a precizat că prin punctele de trecere a frontierei de la Petea, Urziceni şi Halmeu, săptămāna trecută au intrat īn ţară, īn total, peste 22.000 de cetăţeni romāni. Cu toate acestea, īn comparaţie cu anul trecut cifra este mai mică. Īn 2007, prin aceleaşi trei puncte de frontieră au intrat īn ţară aproape 28.000 de persoane, cetăţeni romāni.

Tags: vama  petea  trafic  oseni  sarbatori  
2786 vizite
Distribuie pe