Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Oşenii se întorc acasă de Sărbători - trafic dublat în vămi
Lorena Georgi  - Marti, 23 Decembrie 2008

Traficul prin punctele de trecere a frontieri aflate pe raza judeţului Satu Mare s-a dublat în ultima săptămână.
 
Această creştere se datorează românilor plecaţi la muncă în străinătate, printre care se află şi numeroşi oşeni, care se întorc în ţară pentru a-şi petrece Crăciunul şi Revelionul alături de familie. Peste 19.000 de români au intrat în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea în ultima săptămână.

Cei mai mulţi au venit din Italia, Spania, Portugalia, dar şi Anglia, aducând în portbagaj numeroase cadouri pentru membrii familiei. Aceştia au liber cel puţin o săptămână. "Am venit din Italia, suntem de la Batarci. Ne reunim toată familia de Sărbători, că aşa-i frumos. Cadouri am adus după posibilităţi, dar nu la fel ca anul trecut", a declarat un sătmăren care stătea la rând în Vama Petea. Un alt şofer, aflat cu soţia în maşină, a spus că vin din Italia şi merg către Baia Mare, unde îşi vor petrece Crăciunul, urmând ca de Revelion să se întoarcă în Italia, deoarece nu au concediu decât de Crăciun.

În mod obişnuit, în alte perioade ale anului, prin Vama Petea intră săptămânal în ţară în jur de 8.500 - 9.000 de cetăţeni români. Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, în perioada 15-21 decembrie prin Petea au intrat în ţară 19.149 de cetăţeni români, iar în săptămâna anterioară alţi 9.989.

Purtătorul de cuvânt al IJPF Satu Mare, Oana Totorean, a precizat că prin punctele de trecere a frontierei de la Petea, Urziceni şi Halmeu, săptămâna trecută au intrat în ţară, în total, peste 22.000 de cetăţeni români. Cu toate acestea, în comparaţie cu anul trecut cifra este mai mică. În 2007, prin aceleaşi trei puncte de frontieră au intrat în ţară aproape 28.000 de persoane, cetăţeni români.

Tags: vama  petea  trafic  oseni  sarbatori  
2485 vizite
Distribuie pe