Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Concurs de tăiat porci la Livada
Florin Răchitan  - Sambata, 8 Februarie 2014

Ajuns la cea de-a patra ediţie, tradiţionalul concurs de tăiat porci organizat de Uniunea Democrată a Maghiarilor devine de la an la an un eveniment de amploare din ce în ce mai mare, a cărui faimă depăşeşte deja graniţele judeţului Satu Mare.

Ediţia din acest an, ce a avut loc sâmbătă la Livada, a avut un număr record de echipe participante, 31, din toate regiunile judeţului, dar şi invitaţi speciali din Ungaria, iar atmosfera a fost aşa cum se aşteptau sutele şi miile de vizitatori care s-au perindat toată ziua pe la corturile participanţilor, în căutarea „porcăriilor” delicioase.

Fiecare echipă, reprezentând câte-o organizaţie locală a UDMR, şi-a adus porcul propriu, pe care l-au asomat şi tranşat la orele dimineţii, respectând toate procedurile impuse de Uniunea Europeană, sub stricta supraveghere a medicilor veterinari, care au şi analizat probele de carne în laboratorul amenajat la faţa locului.

Celelalte operaţiuni obişnuite cu aceste ocazii s-au desfăşurat apoi în ritmul şi după priceperea fiecărei echipe, acestea întrecându-se în prepararea produselor specifice după reţetele locale proprii, astfel că spaţiul uriaş de la ieşirea din oraşul Livada spre Baia Mare s-a umplut rapid de miresme de toroş, caltaboşi, cârnaţi, jumări şi alte bunătăţi.

Membrii juriului format din reprezentanţii unora dintre cele mai apreciate restaurante sătmărene, precum şi din ziarişti, au degustat cu moderaţie din fiecare platou ce le-a fost pus în faţă, dar până la finalul turului pe la toate corturile s-au simţit ca după o ghiftuială zdravănă.

Spre orele amiezii, când deja cu greu se mai putea găsi vreun om treaz în zonă, au apărut şi oficialităţile, care au făcut „turul de onoare” şi, bineînţeles, n-au scăpat nici ele de ghiftuială.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întâmpinat de lăutari, actualii şi foştii lideri ai USL şi UDMR Satu Mare s-au îmbrăţişat ca vechi prieteni, iar primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a asistat la „învârteala” pe proţap a purceluşului pregătit de echipa City Radio împreună cu Organizaţia de Tineret a UDMR.

„După cum vedem, tăiatul porcilor are un succes din ce în ce mai mare în fiecare an şi sperăm să-l organizăm nu doar în următorii ani, ci în următorii 200 – 300 de ani, aşa cum păstrăm această tradiţie de multe secole. De fapt, acesta este rostul evenimentului, păstrarea tradiţiei şi transmiterea ei mai departe, la următoarele generaţii, ca un fel de liant al comunităţii noastre, pe care o vedeţi aici în plină sărbătoare” – a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, Pataki Csaba.


Ca de obicei, s-au acordat şi acum premii, care mai de care mai trăsnite, iar atunci când o colegă din presă s-a interesat de lungimea cârnaţului record din competiţie, i s-a răspuns: „Nu ştim, domnişoară, că noi am făcut măsurătorile pe câte 20 de centimetri”. 

 

2317 vizite
Distribuie pe