Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Incubator nou donat Spitalului Județean Satu Mare
Veronica Hodas  - Luni, 15 Decembrie 2014

Președintele executiv al organizației „Salvați Copiii România”,Gabriela Alexandrescu, alături de ambasadorul programului „Fiecare Copil Contează”, Amalia Năstase, au fost luni la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare pentru a dona secției de maternitate un incubator neonatal de ultimă generație.

Organizația „Salvați Copiii” a donat luni un incubator în valoare de 10.000 de euro către secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Dotarea face parte din campania „Grijă pentru copii” derulată de Salvați Copiii cu sprijinul Dorna, în anul 2013, în scopul susținerii de programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuților prematur.

De-a lungul anului trecut, în maternitatea din Satu Mare au avut loc 1.806 nașteri, iar 168 de bebeluși au avut nevoie de îngrijire specială în secția de terapie intensivă neonatal, din cauza unor afecțiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizarea continuă a funcțiilor vitale.

„Incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condițiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viața extrauterină. Avem nevoie de un astfel de echipament, care ne este de mare ajutor atât nouă, medicilor, cât și copiilor care vin pe lume în spitalul nostru. Cu ajutorul incubatorului instalat, zeci de copii născuți înainte de termen vor primi o șansă la viață și cu siguranță, numărul deceselor în rândul micuților prematuri va scădea vizibil”, a explicat necesitatea acestui echipament, Maria Fodor, șefa secției de neonatologie din cadrul SJU Satu Mare.

România se menține și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii uniuni Europene. Pe lângă județul nostru, au avut loc dotări și în spitalele din Sălaj și Oradea, unde rata mortalității infantile a depășit media națională, astfel Satu Mare raportează un nivel de 8,7%.

„În fiecare an, 1.700 de nou-născuți își pierd viața în țara noastră, majoritatea în primele zile de viață. Fără nicio îndoială, aparatele instalate astăzi se vor dovedi esențiale pentru reducerea mortalității în rândul bebelușilor. Totuși, noi, ca organizație, nu putem face minuni, însă facem tot ce ne stă în putere pentru a convinge donatorii, companii sau persoane fizice, să ne ajute să continuăm programul de dotare a maternităților”, a menționat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației „Salvați Copiii”.

Amalia Năstase, ambasadoarea Programului Național de reducere a mortalității infantile a menționat că medicii neonatologi din România au nevoie de sprijin logistic și financiar pentru a-și putea desfășura meseria în condiții decente. „Sperăm să ne întoarcem aici în anii următori cu noi echipamente prin care să dăm o mână de ajutor cadrelor medicale și să contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecțiuni specifice micuților născuți înainte de termen”.

În perioada 2012-2014, Salvați Copiii a reușit să doteze, cu sprijinul Dorna și al altor companii sau persoane fizice, 54 de maternități și secții de nou-născuți cu echipamente în valoare de 4.800.000 lei.

993 vizite
Distribuie pe