Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Grindină de mărimea oului de găină în furtuna anului la Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 25 Mai 2015

Chiar dacă autorităţile au anunţat Cod Galben pentru zilele de luni şi marţi, nimeni nu se aştepta la furtuna de grindină ce s-a abătut luni după amiază, pe la orele 17, asupra municipiului Satu Mare şi a câtorva localităţi învecinate.

A fost o furtună cum nu s-a mai văzut demult în zona noastră, ocazie perfectă pentru sătmăreni să posteze, practic în direct, poze şi video pe site-urile de socializare.

În câteva minute Facebookul a fost inundat cu imagini de la furtuna anului, astfel că până şi autorităţile au folosit acest site pentru a se informa în legătură cu urgenţele din diferite zone ale Sătmarului.
Din fericire, deşi bucăţile de grindină au fost pe alocuri de mărimea ouălor de găină, pagubele provocate de furtună au fost relativ minore. Pe Facebook au apărut câteva fotografii cu parbrize de maşini sparte, umbrelele de pe terasele din Centrul Vechi au fost răsturnate, vegetaţia din parc a fost răvăşită, iar pompierii au primit doar un singur apel în legătură cu un geam spart la un apartament dintr-un cartier al Sătmarului. Potrivit raportărilor din zonele rurale ale judeţului, se pare însă că o bună parte a culturilor agricole a fost compromisă. Pagubele urmează să fie centralizate şi transmise către Prefectura Satu Mare.

În urma cantităţii mari de precipitaţii ce a căzut în câteva minute, sistemul de canalizare din centrul oraşului nu a mai făcut faţă, astfel că zona centrală a devenit repede un fel de Veneţia Ardealului.
Între timp, autorităţile au anunţat Cod Portocaliu, care se prelungeşte cam la fiecare jumătate de oră, dar în principiu până marţi dimineaţa trebuie să ne aşteptăm la averse de ploaie, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină, potrivit atenţionării transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare. 


Grindina (hail) @ Satu Mare. Live!

Posted by Florin Rachitan on Monday, May 25, 2015


5191 vizite
Distribuie pe