Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cod portocaliu de caniculă
Prefectura Satu Mare  - Luni, 10 August 2015

Judeţul Satu Mare se află sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35, 37 de grade şi izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi.

Canicula poate  produce  mari  probleme  de sănătate celor care nu respectă regulile de protecţie.

Ea poate afecta grav organismul, putându-se  ajunge  chiar  la  deces. Prefectul judeţului, dr. Eugeniu Avram a solicitat instituţiilor şi autorităţilor publice să aplice şi să urmărească aplicarea măsurilor care se impun în condiţii de caniculă.

Conform O.U.G. 99/2000, aceste măsuri se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

    b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

    B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

    c) asigurarea de duşuri.

ART. 6

    (1) Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

    a) reducerea duratei zilei de lucru;

    b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;

    c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

    (2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

    (3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.

ART. 10

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

(2) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către organele de control ale Inspecţiei Muncii.

(3) Prevederile referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

 

 

 

864 vizite
Distribuie pe