Locale Altele
Duminica, 4 Iunie 2023
Dum, 4 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Actrița Soós Angéla s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani
Trupa Harag Gyorgy  - Miercuri, 2 Decembrie 2015

Publicul își va putea lua un ultim rămas bun de la actrița Soós Angéla, membru onorific al trupei, decedată la vârsta de 86 de ani în sala studio Ács Alajos a Teatrului de Nord Satu Mare.

Toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu actriței, o pot face în sala studio (strada Horea nr. 3) pe data de 3 decembrie între orele 13.00 și 14.00.

Înmormântarea va avea loc în aceeași zi la cimitirul reformat de lângă gară, după rit romano-catolic.

Soós Angéla s-a născut pe 20 septembrie 1929 la Târgu Mureş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală Szentgyörgyi István din Cluj în 1953, profil arta actorului. Este membrul fondator al trupei înfiinţate în1953 la Baia Mare, care se mută mai apoi la Satu Mare. Este membul trupei din Satu Mare până la pensie. Performanţele sale au fost remarcabile în toate genurile teatrale interpretând roluri precum Nadia (1953, Tinereţea taţilor), Tania (1954, Tania), Erzsi (1954, Liliomfi), Dorine (1976, Tartuffe), Gospodină (1976, Fii bun până la moarte), Colette (1978, Cuibul coţofenelor), Soţia judecătorului (1979, Judecătorul Sári), Anna (1981, Casa lui Lakon), Édes (1984, Bună seara vară, bună seara dragoste).

Se face remarcată şi prin realizarea unor recitaluri. De-a lungul carierei a jucat peste o sută de roluri, cele mai multe în cadrul teatrului băimărean şi sătmărean. După revoluţie, conducerea teatrului o obligă să se pensioneze, după care nu i se mai distribuie niciun rol, exceptând cel în care joacă împreună cu colegul său, membru-fondator Vándor András.

Este considerată una dintre cei mai valoroşi recitatori ai trupei, fapt menţionat de fostul profesor de dicţie, Tessitori Nóra. A realizat numeroase recitaluri şi spectacole studio şi este membru permanent în juriul celor mai prestigioase concursuri de poezii din Ardeal, în special al celor organizate la Satu Mare. Este membru onorific al Trupei Harag György al Teatrului de Nord Satu Mare.

Publicul s-a putut întâlni ultima dată cu actrița, în toamna anului 2013 în cadrul spectacolului festiv (regizor: Kovács Levente) organizat cu ocazia aniversării a 60 de ani de la fondarea trupei.

1417 vizite
Distribuie pe