Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
A fost inaugurată pista de biciclete Turulung – Magosliget
Florin Răchitan  - Sambata, 5 Decembrie 2015

Zeci de biciclişti din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg s-au adunat sâmbătă dimineaţa la cabana de la vechea pescărie din Bercu Nou pentru a participa la primul concurs ciclist transfrontalier organizat pe noua pistă de biciclete Turulung – Magosliget, amenajată în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria 2007 – 2013.
Startul competiţiei l-au dat, prin tăierea panglicii inaugurale, partenerii care au realizat împreună acest proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, cel al Societăţii Carpatine Ardelene, Mark Nagy Janos, primarul comunei Micula, Ştefan Doboş, precum şi reprezentanţii Administraţiei Bazinale Someş-Tisa şi ai Direcţiei Apelor „Tisa Superioară” din Ungaria.

În discursul de inaugurare, Adrian Ştef a subliniat importanţa acestui proiect ce dovedeşte, din nou, cooperarea excelentă între cele două judeţe şi ţări vecine, iar Mark Nagy Janos, în calitate de custode al Ariilor Naturale Protejate Râul Tur, a arătat că, prin acest acest proiect, organizaţia pe care o reprezintă nu impune doar restricţii şi nu limitează dezvoltarea comunităţilor locale, ci, dimpotrivă, contribuie la dezvoltarea turismului şi a economiei, în general.

Pista pentru biciclete este amenajată în principal pe digul de pe malul râului Tur şi, pe o distanţă totală de 40 km, traversează o bună parte a ariilor naturale protejate, precum şi graniţa româno-maghiară în apropierea punctului Triplex Confinium. Costul total al proiectului a fost de cinci milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene, iar partea română a reuşit să şi economisească suma necesară pentru a asfalta drumul de legătură dintre Micula Nouă şi Bercu Nou.

Cicliştii care au participat la concursul de sâmbătă au fost controlaţi la punctul provizoriu de trecere a frontierei, deschis pentru câteva ore cu această ocazie, însă, la fel ca în cazul altor căi transfrontaliere, trecerea liberă a graniţei româno-maghiare pe această pistă va fi posibilă abia după aderarea României la Spaţiul Schengen.

Până atunci, pista de biciclete reprezintă o rută ideală pentru străbaterea pe două roţi a Ariilor Naturale Protejate Râul Tur, partenerii în acest proiect lansând chiar şi o aplicaţie de smartphone cu toate atracţiile ce pot fi admirate pe traseul de pe ambele părţi ale graniţei. 

4173 vizite
Distribuie pe