Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Mai facem un centru pentru migranţi, că-i superofertă!
Florin Răchitan  - Miercuri, 27 Ianuarie 2016

Ca şi cum nu ar fi fost destul stresul în care trăiesc locuitorii oraşului Tăşnad de când au aflat că Ministerul de Interne intenţionează să înfiinţeze un centru pentru refugiaţi la doi paşi de staţiunea balneară, acum este rândul locuitorilor unui alt oraş să treacă prin aceeaşi experienţă: Ardud, mai precis cartierul (satul) Mădăras.

Procedând în aceeaşi manieră netransparentă, Ministerul de Interne nu a catadicsit nici măcar să anunţe autorităţile locale despre această intenţie, localnicii aflând despre ea din întâmplare, după ce mai mulţi bărbaţi s-au prezentat marţi la un interviu de angajare în cadrul căruia Asociaţia „Freres”, condusă de un preot catolic francez cunoscut pentru activităţile de caritate pe care le desfăşoară de mulţi ani la Satu Mare, selecta candidaţi pentru postul de paznic la casa pe care o deţine în Mădăras şi unde a funcţionat în trecut un fel de azil pentru tinerii străzii.

Se pare că asociaţia respectivă colaborează cu Ministerul de Interne în acest proiect, dar povestea e un pic mai încâlcită, în sensul că nici reprezentantul asociaţiei, părintele iezuit Iulian Budău, nu a putut să ofere explicaţii foarte clare în acest sens. Potrivit primelor informaţii, se pare că ar fi vorba despre un centru cu o capacitate de cazare a 5 până la 10 persoane cu statut juridic incert, în sensul că sunt migranţi care solicită azil în România. Se pare că majoritatea ar fi africani, nu neapărat refugiaţi sirieni, în condiţiile în care, cel puţin până acum, aceştia au ocolit România.

Când au aflat pe cine ar urma să păzească, cei intervievaţi au fost şocaţi, mai ales că asta s-a întâmplat fix în ziua în care presa europeană relata despre uciderea cu brutalitate a unei tinere angajate la un centru de refugiaţi din Suedia.

Localnicii furioşi au început să adune semnături pe o petiţie pe care au înaintat-o Primăriei Ardud, prin care îşi exprimau dezacordul faţă de proiectatul centru de migranţi. La rândul lui, primarul Ovidiu Duma i-a înmânat petiţia prefectului Eugeniu Avram la şedinţa pe care reprezentantul Guvernului a convocat-o miercuri dimineaţa cu şefii instituţiilor din cadrul structurilor militarizate din judeţul Satu Mare. La întâlnire a participat şi un grup de localnici din Mădăras, care au ameninţat că, la nevoie, vor recurge la violenţă pentru a opri înfiinţarea centrului de refugiaţi în satul lor.

Ca o primă măsură, prefectul i-a cerut preotului iezuit să prezinte toată documentaţia pe baza căreia doreşte să înfiinţeze centrul de migranţi la Mădăras şi să suspende orice iniţiativă până ce autorităţile locale şi judeţene vor verifica legalitatea actelor. Se pare că Primăria Ardud habar nu avea ce urmează să se înfiinţeze pe teritoriul propriei unităţi administrative şi nici nu a acordat vreodată vreo aprobare pentru aşa ceva.

La fel ca şi în cazul Tăşnadului, prefectul Eugeniu Avram a promis că va lua legătura cu responsabilii din cadrul Guvernului pentru a-i convinge să renunţe la ideea centrului de migranţi la Mădăras. În ceea ce priveşte Tăşnadul, se ştie deja că se fac demersurile necesare pentru ca, în loc de centru de refugiaţi, acolo să se înfiinţeze un centru de tratament balnear pentru cadrele MAI, în parteneriat cu spitalul militar din Oradea.

1752 vizite
Distribuie pe