Locale Altele
Vineri, 18 Iunie 2021
Vin, 18 Iun 2021
Berek, barza albă din Bercu Nou, a pornit spre casă din Africa
Florin Răchitan  - Vineri, 12 Februarie 2016

La sfârşitul verii anului trecut am anunţat începerea migraţiei spre ţările calde a două berze care îşi au cuiburile pe teritoriul Ariilor Naturale Protejate „Râul Tur”.

Pe tot parcursul iernii, sătmărenii interesaţi au avut ocazia să urmărească online traseul berzei negre botezată Tur, după numele rezervaţiei naturale în care s-a născut, şi al berzei albe Berek, botezată cu numele maghiar al satului unde-şi are cuibul, datorită unui proiect european implementat de Societatea Carpatină Ardeleană, în cadrul căruia păsările au fost „dotate” cu mini-transmiţătoare prin satelit.

Studiind traseele lor, am constatat că, după ce şi-a început lunga călătorie spre locurile de iernare, barza neagră s-a oprit în Delta Dunării, unde se pare că i-a plăcut atât de mult încât a rămas acolo timp de o lună, după care, la sfârşitul lui septembrie şi-a reluat zborul peste Peninsula Balcanică, spre Orientul Mijlociu.

După ce a ocolit Marea Mediterană şi a trecut fără probleme prin zona controlată de ISIS în Siria, unde erau lupte grele în perioada respectivă, i s-a pierdut urma în Egipt, în zona Lacului Nasser, lângă barajul de la Assuan.

Preşedintele Societăţii Carpatine Ardelene, Mark Nagy Janos, crede că pasărea a căzut pradă fie sălbăticiunilor de acolo, fie braconierilor. În călătoria sa întreruptă brutal, Tur a oferit multe informaţii preţioase specialiştilor care studiază migraţia păsărilor, iar proiectul va continua în acest an, când custozii Ariilor Naturale Protejate „Râul Tur” vor echipa cu transmiţător GPS o altă barză neagră.

Cealaltă barză, cea albă, a fost mai norocoasă. Berek nu a pierdut vremea în Delta Dunării şi a trecut rapid şi peste Turcia, Siria, Israel, Peninsula Sinai şi Sudan, oprindu-se pentru o odihnă de o lună abia în Ciad, în mijlocul continentului african şi la marginea de Sud a deşertului Sahara. Se pare că în perioada toamnei acolo a prins vreme potrivită, cu ploi şi hrană abundentă necesară pentru prinde din nou puteri să-şi continue călătoria.

A urmat o nouă etapă de zbor de câteva mii de kilometri până în Tanzania, unde şi-a petrecut toată iarna, într-o regiune întinsă pe câteva sute de kilometri, cu vegetaţie bogată de savană, dar şi păduri tropicale, mărginită de numeroase parcuri naţionale şi rezervaţii naturale, inclusiv mai cunoscutele Serengeti sau Muntele Kilimanjaro. Acolo a avut ocazia să se simtă ca într-o adevărată vacanţă, odihnindu-se sau făcând zboruri scurte pe o arie limitată, astfel încât să aibă mereu acces la surse de hrană şi de apă.

În ultimele zile, datele din satelit arată că Berek a început zboruri mai lungi, spre Nord, practic pe acelaşi traseu pe care l-a străbătut toamna trecută în sens invers, semn că şi-a început lunga călătorie de 10.000 de kilometri spre cuibul din satul Bercu Nou de la graniţa româno-maghiară.


Specialiştii spun că are nevoie de aproximativ 40 de zile pentru a ajunge acasă exact în perioada în care sunt aşteptate toate păsările călătoare, în primăvară, înainte de Paşti. Să-i ţinem pumnii, să nu păţească nimic rău în timp ce traversează trei continente şi o aşteptăm cu o coşarcă plină cu broaşte :))))))))

1732 vizite
Distribuie pe