Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Pompierii sătmăreni şi cei din Ungaria au salvat oameni din lacul îngheţat
ISU Someş Satu Mare  - Marti, 1 Martie 2016

În baza planului de relaţii internaţionale, activităţi bilaterale, precum şi a programului de implementare a proiectului transfrontalier „START – Strenghtening cross border and inter-sectorial operability”,  în luna februarie, în Ungaria, urma să se desfăşoare un exerciţiu având ca temă Intervenţia comună a echipelor româno-ungare în acţiuni de salvare a persoanelor din lacuri îngheţate.

Avându-se în vedere încălzirea bruscă a vremii, leader-ul proiectului, în colaborare cu partenerii din Ungaria, a propus schimbarea locaţiei, respectiv lacul Bodi din judeţul Maramureş.

La această activitate, desfăşurată în data de 26 februarie a.c.,au participat un ofiţer şi opt subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare; un ofiţer şi trei subofiţeri din cadrul Direcţiei de Catastrofe Szabolcs - Szatmar – Bereg; echipe de la Crucea Roşie din Ungaria; echipe de salvare din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA” – Leader de proiect; echipe de salvare de la Asociaţia „SONAR” din Ungaria.

Exerciţiul a fost condus de către ofiţerul desemnat din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare - Lt.col. Constantin Ganea.

Scenariul exerciţiului a presupus salvarea a trei victime care, în urma spargerii gheţii, au căzut în apă. La sosirea echipelor de salvare, doar două victime se aflau în poziţie de imersie, acestea ţinându-se de gheaţa din jurul lor, iar cea de-a treia era scufundată.

De urgenţă, au fost constituite două echipe mixte româno-maghiare (cu câte doi salvatori din partea română şi un salvator din partea maghiară), care au acţionat cu o barcă gonflabilă şi o targă plutitoare.

Pentru acţiunile de căutare a celei de-a treia victime s-a constituit o echipă de scafandri din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA”, care au recuperat corpul acesteia.

Activitatea a avut un pronunţat caracter practic-aplicativ, prin care s-a urmărit dobândirea cunoştinţelor referitoare la acţiunile de căutare – salvare din medii ostile; exersarea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor pentru intervenţie, în circumstanţe reale; sporirea şi dezvoltarea capabilităţilor de cooperare şi relaţionare dintre participanţi – interoperabilitatea structurilor, cât şi aplicarea la scară extinsă a lecţiilor învăţate.

1204 vizite
Distribuie pe