Locale Altele
Sambata, 29 Ianuarie 2022
Sam, 29 Ian 2022
Plachetă în amintirea primei uzine electrice a Sătmarului
Florin Răchitan  - Vineri, 8 Aprilie 2016

Primarul Dorel Coica şi iniţiatorul proiectului, deputatul UDMR Erdei D. Istvan au inaugurat vineri placheta amplasată pe unul dintre pilonii de susţinere ai pasajului de urcare spre Podul Decebal, ce marchează locul în care a funcţionat timp de aproape un secol prima uzină electrică a municipiului Satu Mare.

La eveniment au participat unii dintre foştii angajaţi ai uzinei electrice, care au depănat amintiri despre vremurile în care aceasta deservea nu numai oraşul, ci şi comunele limitrofe.

În discursul său, primarul Dorel Coica a amintit de perioada grea din timpul inundaţiilor din 1970, când centrala electrică de pe malul Someşului a rămas în funcţiune în ciuda condiţiilor vitrege şi a asigurat energia electrică pentru zeci de mii de gospodării din toată regiunea.

„Din păcate, construcția acestui pod a dus la raderea acestei uzine de pe suprafața pământului, dar, împreună cu toți cei care au contribuit alături de Primărie, am dorit să lăsăm aici o urmă a existenței acestei uzine” - a spus primarul Dorel Coica.

Deputatul Erdei D. Istvan a făcut o scurtă istorie a Uzinei Electrice Satu Mare, înfiinţată în ultima zi a anului 1891 în vecinătatea teatrului, acesta fiind şi motivul pentru care a fost nevoie de construirea ei, deoarece legile acelor vremi interziceau deja iluminarea instituţiilor publice cu gaz şi impuneau utilizarea energiei electrice.

Doi ani mai târziu, Uzina Electrică a fost mutată pe malul Someşului, deservind din ce în ce mai multe gospodării şi instituţii din oraş şi din împrejurimi, apoi în 1962, odată cu conectarea municipiului Satu Mare la reţeaua electrică naţională, mica uzină a rămas doar de rezervă. Soarta i-a fost pecetluită în 1973, când s-a decis demolarea ei pentru a face loc Podului Decebal. 

Tags: uzina  electrica  placa  
952 vizite
Distribuie pe