Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Ziua Mondială fără Tutun este marcată și la Satu Mare
CPECA Satu Mare  - Marti, 31 Mai 2016

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare  - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun - specifică - brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).

Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

În cadrul campaniei din acest an, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Satu Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare organizează în data de 31 mai 2015, o serie de acţiuni menite să promoveze un stil de viaţă sănătos în rândul populaţiei sătmărene, în special în rândul copiilor şi a tinerilor.

Calendarul acţiunilor planificate:

- de la ora 10 campania „100 Motive să nu fumezi azi” va debuta la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”. Voluntarii antidrog vor invita elevii liceului să noteze pe flip-chart motive pentru care nu ar fuma/ ar renunţa la fumat pentru o zi. În schimbul renunţării la o ţigară elevii vor primi un măr, iar în schimbul a 5 fire de ţigară vor primi un tricou/şapcă promoţionale.

- de la ora 14,30 campania va continua în centrul nou, pasajul Corneliu Coposu, unde voluntarii antidrog vor invita sătmărenii să completeze lista cu motivele pentru care nu ar fuma sau ar renunţa la fumat pentru o zi, primind în schimb materiale promoţionale.

- de la ora 14,30 în zona pasajului Corneliu Coposu (în groapă) sau parterul Casei de Cultură a sindicatelor (în cazul în care timpul va fi defavorabil) se va desfăşura Concursul de desene cu tema “Ajută-mă să cresc sănătos!”. Aproximativ 100 copii din clasele II-IV de la Şcoala gimnazială “Constantin Brâncoveanu” vor participa la acest concurs.

Prin această acţiune dorim să atragem atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar (pasiv), în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. 

Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.  

 

Tags: ziua mondiala fara tutun  satu mare  
1089 vizite
Distribuie pe