Locale Altele
Luni, 29 Noiembrie 2021
Luni, 29 Nov 2021
Replica medicilor la acuzațiile lui Virgil Enătescu
Spitalul Județean Satu Mare  - Vineri, 22 Iulie 2016

În cadrul ședinței de Consiliu Județean din data de 18 iunie, consilierul dr. Virgil Enătescu a adus acuze atât Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, cât și angajaților săi. În urma ședinței Consiliului Medical și a consultării corpului medical, Spitalului Județean de Urgență Satu Mare răspunde acuzațiilor aduse de consilierul județean.

Referitor la secția de cardiologie ”intervenționistă” (corect spus intervențională) trebuie să precizăm că aceasta nu a existat niciodată la Satu Mare, ca urmare în Satu Mare nu s-au efectuat niciodata stentări. Există o secție de Chirurgie Cardio –Vasculară care are activitatea suspendată datorită demisiei singurului medic chirurg cardiovascular și nu cardiolog după cum face confuzia dr . Enătescu, între cardiolog și chirurg cardio-vascular. Pe perioada funcționării acestui compartiment, într- o perioadă de trei ani, au fost efectuate  un număr de 26 intervenții chirurgicale pe cord deschis programate, nicidecum intevenții chirurgicale de urgență .

Referitor la acuzațile aduse blocului operator cu privire la lipsa apei sterile, menționam că blocul operator funcționează cu apă steriliă  în fiecare din sălile de operație. Sterilitatea apei din blocul operator este verificată săptămânal conform unor proceduri stabilite  și există buletine de analiză care justifică afirmația noastră față de afirmațiile nefondate ale dr Enatescu. Utilizarea apei sterile este un standard  obligatoriu pe care spitalul îl respectă de foarte mulți ani. Menționăm că, se fac în medie 38 de operații/zi lucrătoare în specialitățile: chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrica, chirurgie vasculară, ortopedie, ginecologie, urologie, ORL, BMF.

Referitor la infecțiile cu  tulpini multirezistente  circulante (Escherichia Coli Hemolitic, Klebsiella si alti germeni ) putem afirma că acestea există  la nivelul fiecărui spital. Sunt monitorizate, declarate si sunt luate măsurile de prevenire și control ale acestora.Acesta este un fenomen global la nivelul tuturor unităților spitalicești din lume. Din punct de vedere statistic,  la nivel mondial în patologia infecțioasă generală rata acestor infecții este de  5-20 % . La nivelul UE valorile sunt cuprinse între 5-15%,la nivel național este de 1 % iar la nivelul SJU aceasta rata este de 0,8% ceea ce înseamnă că din 37 500 de pacienti externați înregistrăm  300 infecții nozocomiale/an( date din noembrie 2015). În structura SJU-SM  avem,  din fericire fata de alte spitale, medic epidemiolog și 3 asistenți medicali cu competențe  în acest domeniu (igienist), care asigură prevenirea, combaterea, monitorizarea și izolarea infectiilor nozocomiale.

Din punct de vedere administrativ  UPU- SMURD este  în subordonarea spitalului, iar din punct de vedere profesional este în directa subordonare a  Ministerului Sănătății. Această secție independentă din cadrul spitalului este coordonată de către  un medic șef- medic primar specialitate medicină de urgență. Remarcăm fapul că din nou se face o confuzie deplasată din partea acestui medic  vis avis de afiarmația că unitatea UPU-SMURD ar fi condusă de oameni incompetenți. ( Gradul de calificare în viziunea acestui medic înseamnă incompetență?).

Tags: acuzatii  spitalul judetean  satu mare  virgil enatescu  
1902 vizite
Distribuie pe
unimatan
Ce face CJSM cu DJ Acas-Unimat-Sacaseni ?
Rusine !
Ce limba trebuie vorbita ca sa intelegeti si sa se faca acest drum ?
Veniti si circulati,macar o data pe acest traseu.cu masina proprie.
Faceti drumul “Supurul de Sus-Secherese….padure”, si va doare in cot de un DJ foarte important care scurteaza cu 25 km drumul din Acas catre Tasnad
2016-07-23 09:39:14