Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Biserica Ortodoxă contra LIDL, într-o conferință cu scandal
Florin Răchitan  - Marti, 2 August 2016

Protopopul Ioan Socolan și preotul paroh de la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Gabriel Gorgan, au convocat marți seara o conferință de presă pentru a-și susține punctul de vedere în conflictul pe care îl au cu compania LIDL în legătură cu construirea unui supermarket la capătul Podului Golescu.

După isteria de presă creată în ultimele zile pe acest subiect, prezentarea punctului de vedere al Bisericii Ortodoxe în această chestiune a fost o inițiativă binevenită, doar că programarea conferinței de presă cu puțin timp înaintea slujbei de seară nu a fost foarte inspirată, deoarece la fața locului s-au adunat mulți enoriași și a fost de ajuns o scânteie să izbucnească un adevărat scandal.

Reprezentanții bisericii au precizat de la bun început că nu se opun investiției companiei LIDL, doar că în ultimele luni au avut mai multe discuții cu reprezentanții acesteia, în urma cărora s-au înțeles asupra unei anumite amplasări a supermarketului, pentru ca la ultima ședință a Consiliului Local să se trezească tot cu propunerea inițială a LIDL, cea care prevedea amplasarea magazinului cu spatele la biserică, variantă ce a picat la vot din cauza absenței unor consilieri liberali, plecați în concediu.

Preotul Gabriel Gorgan a dat citire și unui comunicat de presă în care s-a referit la un Plan Urbanistic Zonal aprobat în 2008, care încadra perfect biserica din punct de vedere arhitectural și prevedea spații de promenadă și multă verdeață în zonă. Reprezentanții Bisericii și-au exprimat speranța că noul investitor va prelua măcar o parte din vechiul PUZ, dar nu s-a întâmplat așa.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, în planșa de mai jos ilustrăm varianta propusă de LIDL, cu magazinul așezat cu spatele spre biserică.

Varianta este respinsă de reprezentanții Bisericii Ortodoxe, deoarece, așa cum se vede în imaginea de mai jos, pentru realizarea căreia au ridicat un panou de înălțimea pereților proiectatului magazin LIDL, structura supermarketului ar acoperi vizual aproape în întregime clădirea bisericii, iar din perspectiva dinspre Intersecția Crinul s-ar vedea doar turnul bisericii deasupra logo-ului LIDL.

În imaginea de mai jos se vede varianta propusă de Biserica Ortodoxă și acceptată inițial de LIDL, ce prevede amplasarea magazinului cu spatele spre strada Dunării, care tocmai se amenajează cu toate utilitățile necesare și poate servi ca drum de acces pentru camioanele de aprovizionare. Fața magazinului ar fi spre Podul Golescu, iar Biserica ar fi dispusă chiar să cedeze o parte din terenul propriu pentru ca LIDL să amenajeze chiar mai multe locuri de parcare decât cele prevăzute în propriul proiect.

Până la urmă, după mai multe luni de discuții și negocieri, LIDL a prezentat în ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local tot proiectul propriu, fără modificările propuse de Biserică, invocând faptul că acestea ar presupune cheltuieli mai mari din cauza schimbării fluxului tehnologic.

Un alt aspect care ridică multe semne de întrebare în legătură cu acest proiect este amenajarea unui sens giratoriu în Intersecția Crinul, propunere care, teoretic, sună bine, dar care a fost contestată în privința detaliilor de către consilierul ALDE, arhitect de meserie, Robert Pugner. Practic, există temeri în legătură cu fluidizarea circulației în cea mai aglomerată intersecție din Satu Mare, care ar urma să fie reamenajată special pentru a permite accesul mai ușor spre viitorul LIDL, temeri care nu au fost spulberate de explicațiile date de consilierul UDMR, arhitect și el, Tiberiu Gunthner.

Bineînțeles, toate aceste observații și dezbateri despre realitatea din teren contează prea puțin în isteria creată prin deturnarea discuțiilor spre conflictul “Biserică vs LIDL”, iar primul rezultat “spectaculos” a fost scandalul izbucnit chiar în timpul conferinței de presă de marți între un bărbat, care s-a prezentat ca fiind enoriaș, dar care susținea cu patimă investiția LIDL, respectiv grupul de câțiva zeci de credincioși care au tăbărât pe el, oferind presei locale imagini care vor face mult timp de acum înainte deliciul hipsterilor anticlericali, care abia așteaptă să scrie pe Facebook întrebări de genul: “În ce secol trăim”?
Între timp, mark my words: consilierii liberali vor reveni din concediu, proiectul va fi supus din nou dezbaterii Consiliului Local în varianta propusă de LIDL, fără modificări și fără cheltuieli suplimentare, proiectul va fi votat cu majoritate simplă, supermarketul se va construi indiferent de orice fel de opoziție, scandalul de acum servind doar interesele unora în detrimentul altora, prin acutizarea conflictului ce otrăvește comunitatea sătmăreană.

Tags: biserica  ortodoxa  lidl  scandal  
4077 vizite
Distribuie pe
satmareanul
Nu esti tu svab ,numai plingi dupā doctor
2016-08-03 23:59:59
Florin
Mare imparat e Socolan asta si tot orasu se inchina la el....frumos tare frumos am ajuns....mai agita si 2_3 babe din turma
2016-08-02 23:03:48