Două asociații ale fermierilor din județul Satu Mare, cooperativele Samus Lact și Prodlact, au organizat vineri un miting de protest în care și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că Guvernul nu le-a plătit până acum nici măcar subvențiile ce li se cuvin pe anul trecut.
La acțiune s-au adunat puțin peste 50 de fermieri, majoritatea crescători de vite, dar pentru a mai îngroșa rândurile, unii și-au adus cu ei și nevestele și copiii, însă nici așa nu au reușit să fie mai mulți decât jandarmii care-i păzeau.
Manifestația de la Satu Mare a fost organizată după numeroase negocieri cu Guvernul și multe alte acțiuni de protest similare în alte județe ale țării, fermierii sătmăreni fiind nemulțumiți că sunt mereu duși cu vorba, dar banii încă nu le-au intrat în cont, ba mai mult, s-au trezit cu conturile bolcate de ANAF deoarece nu au reușit să-și plătească la timp impozitele.
Participanții la manifestație s-au adunat în fața sediului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, apoi, scandând slogane împotriva acestei instituții, împotriva Guvernului și pentru salvarea zootehniei românești, au pornit în marș de-a lungul Drumului Botizului și Bulevardului Transilvaniei până în Centrul Nou, unde s-au postat în fața sediului Prefecturii.
Acolo, președintele cooperativei Samus Lact, Daniel Frei, a prezentat și alte revendicări ale protestatarilor, printre care se numără interzicerea vânzării pe rafturile supermarketurilor a “produselor lactate” obținute din lapte-praf sau diverse uleiuri vegetale, precum și sprijinirea producătorilor locali care au ajuns la marginea falimentului de când a fost liberalizată piața lactatelor, anul trecut, în conformitate cu acordurile încheiate de România cu Uniunea Europeană.
În lipsa prefectului sau a subprefectului, fermierii au fost întâmpinați de directorul de cancelarie al prefectului, Dan Zeicu, cel care a invitat o delegație formată din șase reprezentanți ai protestatarilor în sediul Prefecturii, la discuții la care au participat și directorul executiv al APIA, Gheorghe Mihalca, precum şi directorul executiv al Direcţiei Agricole, Ioan Cioltean.
Printre doleanţele fermierilor, transmise Instituţiei Prefectului se numără necesitatea modificării şi completării legislaţiei privind etichetarea produselor lactate, interzicerea vânzării terenurilor agricole către străini, menţinerea numărului maxim de bovine (250 de capete) pentru care să se plătească subvenţie, necesitatea sprijinului autorităţilor pentru punerea în funcţiune, prin implicarea fermierilor, a unor capacităţi de prelucrare a laptelui, etc.
Reprezentantul Instituţiei Prefectului, dr. Dan Zeicu a preluat documentul care conţine o listă cu revendicările fermierilor, iar actul semnat de către protestatari va fi transmis instituţiilor centrale - Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).
În timpul protestului din Centrul Nou, câțiva membri ai Cooperativei Samus Lact împărțeau gratuit sătmărenilor lapte produs în fermele lor, pe care nu au reușit să-l vândă nici măcar la prețul care să le acopere cheltuielile.