Locale Altele
Sambata, 23 Octombrie 2021
Sam, 23 Oct 2021
Un nou protest al camionagiilor îngreunează circulația în județul Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 15 Septembrie 2016

Așa cum au anunțat în urmă cu două săptămâni, transportatorii comerciali din județul Satu Mare organizează joi un nou protest împotriva scumpirii politețor obligatorii de asigurare RCA, iar de data aceasta li se alătură și colegii lor din județul Maramureș.

Zeci de camioane au pornit dimineața la ora 10 din din fața benzinăriei Lukoil de pe Drumul Botizului și circulă cu viteză redusă pe traseul până la Seini, unde li se vor alătura transportatorii din județul vecin, apoi se vor întoarce împreună spre Satu Mare, dar nu vor intra în oraș, urmând să se deplaseze pe șoseaua de ocolire de la Botiz spre Petea.

Acțiuni similare de protest se desfășoară în 20 de județe ale țării, iar punctul culminant este chiar la București, circulația din capitală fiind paralizată la această oră de coloana uriașă de camioane și taxi-uri participante la acțiune.

Transportatorii au recurs la această formă de protest după ce nu s-au înțeles nici în ultima clipă la negocierile dintre reprezentanții lor și cei ai Guvernului, respectiv ai societăților de asigurare.

Aspectele negociate sunt foarte complexe, dar în esență, Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite.

Transportatorii se plâng că dacă în 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, in 2013 polita a ajuns sa valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro in 2014, la 3.500 euro la final de 2015 si, in pofida sesizarilor si dialogului cu autoritati si asiguratori, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns sa coste peste 5.000 euro dupa iulie 2016.

In acelasi timp, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca adoptarea unei ordonante de urgenta care prevede plafonarea si inghetarea preturilor la politele RCA pe o perioada de sase luni va avea ca efect maximizarea profitului transportatorilor, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care le vor adanci pierderile pe segmentul de asigurari RCA. In plus, potrivit UNSAR, inghetarea pretului politelor RCA incalca normele europene in vigoare.

Mai mult, spun reprezentantii UNSAR, daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara celei din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu au putut acoperi daunalitatea.

Tags: protest  camioane  satu mare  livada  seini  
1194 vizite
Distribuie pe