Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Ziua Armatei sărbătorită spectaculos la Carei
Florin Răchitan  - Marti, 25 Octombrie 2016

Ediția din acest an a Zilei Armatei Române a avut parte de cea mai spectaculoasă organizare din ultimele decenii la Carei, cu un ceremonial complet și cu participare numeroasă din partea localnicilor și a oficialităților, în rândul cărora s-a găsit și președintele României, Klaus Iohannis.
Ceremonia desfășurată în fața Monumentului Ostașilor Români a început cu o slujbă de pomenire oficiată de înalte fețe bisericești ale Ardealului, după care căpitanul unei companii a Diviziei a IV-a de Infanterie “Gemina” a aprins cu o torță flacăra de pe soclul monumentului, ce arde în memoria eroilor Armatei Române care și-au dat viața pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc la 25 Octombrie 1944.

A urmat înaintarea în grad a mai multor ofițeri de rang înalt ai Diviziei Gemina, care, la rândul lor, i-au înmânat președintelui Klaus Iohannis cadouri reprezentând o machetă a ansamblului monumental de la Carei și o copie a drapelului de luptă a diviziei de la Cluj.
În discursul rostit de președintele Klaus Iohannis în fața monumentului a repetat, în linii mari, ideile pe care le-a prezentat în seara precedentă și audienței de la Teatrul de Nord din Satu Mare, referindu-se la provocările de securitate din regiunea noastră, dar și la rolul Armatei Române de furnizor de securitate nu doar în interiorul țării, ci și în afara granițelor ei.

În continuare, președintele filialei clujene a Asociației Veteranilor de Război, Constantin Mancaș, și eleva Oana Venczel de la Liceul Militar din Alba Iulia au rostit discursuri despre semnificația zilei de 25 Octombrie.
Conform protocolului înnoit cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a fost singura persoană oficială care a depus o coroană de flori pe soclul Monumentului Ostașilor Români, după care a aprins candele împreună cu elevii liceului militar.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, în timp ce pe cerul Careiului au evoluat formații de elicoptere de luptă Puma, aeronave de transport Hercules și Spartan, precum și avioane de luptă MIG 21 Lancer.


Președintele a făcut apoi o scurtă baie de mulțime, după care, deși inițial avea programată o videoconferință cu militarii români din Afganistan și o vizită la expoziția cu tehnică militară amenajată în curtea Castelului Karolyi, a renunțat la aceste puncte din program, coloana oficială pornind în direcția Satu Mare. Reamintim că președintele nu a participat nici la ceremonia de dimineață de la Satu Mare, cu toate că a fost așteptat acolo, iar hotelul la care era cazat se află la câteva sute de metri de Statuia Ostașului Român.Noa, atâta bai să fie! Careienii s-au înghesuit cu mic cu mare la expoziție și au urmărit cu sufletul la gură demonstrațiile de luptă ale trupelor de intervenție anti-tero, apoi au admirat performanțele artistice ale elevilor liceului militar și concertul fanfarei Diviziei de Infanterie Gemina.


Tags: ziua  armatei  carei  klaus iohannis  
2180 vizite
Distribuie pe
Chereches Mircea
Dar de faptul ca la Carei au evoluat PRIMA DATA F-16-le romanesti proaspat intrate in serviciu nu pomeneste nimeni? Nu pot crede ca ati ratat acest moment! Sau poate nu s-a vrut! Moscova inca lucreaza???
2016-10-26 16:01:09