Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Colindători din Satu Mare la Primăria Viena
Florin Răchitan  - Vineri, 25 Noiembrie 2016

Ultima isterie de presă și de Facebook din Satu Mare este scandalul artificial iscat în jurul unei declarații neinspirate a primarului Kereskenyi Gabor și a președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, care, în cadrul unei conferințe de presă, au transmis rugămintea către cei care doresc să colinde instituțiile din Palatul Administrativ să îndeplinească această tradiție la bradul montat în Groapa lui Gyuszi cu ocazia Mega-Târgului de Crăciun cum n-a mai văzut Sătmarul.

Motivația scandalului a fost inițial de natură “financiară” (nu putem da prea multe informații de culise, că ne-om trezi cu procese pe cap n.r.), dar tema a fost repede preluată și exploatată de politicienii aflați în plină campanie electorală.

Conform interpretărilor, actualul edil-șef, rupând tradiția de decenii, ar fi interzis colindatul în clădirea Primăriei sau cel puțin ar refuza să-i primească pe colindători acolo.

Prima care a reacționat pe rețelele de socializare a fost viceprimărița din mandatul trecut, Marcela Papici, care a anunțat că va împodobi ea personal bradul din holul Primăriei și îi va aștepta toată ziua pe copiii care doresc să colinde în instituția ce găzduiește administrația publică a municipiului, deoarece e evident că nimeni nu poate să-i interzică o asemenea inițiativă.

Alimentat în mediul online, scandalul s-a inflamat până la punctul în care chiar actualul viceprimar Adrian Albu, implicat și el în campania electorală, a anunțat la ședința de joi a Consiliului Local că-i va primi el însuși pe colindători la Primărie.

Fără să fie prea surprins de această mișcare, primarul Kereskenyi Gabor a dat citire unui text pregătit dinainte, în care a explicat că el, de fapt “a deschis larg porțile” pentru cei care doresc să colinde în mod civilizat și fără favoritismele de care i-a acuzat de-a valma pe foștii conducători ai Primăriei.

Apoi a ridicat o minge înaltă la fileu, mergând pe ideea superiorității culturale. În opinia sa, este greu de imaginat ca vreun grup de colindători să cânte în biroul primarului din Viena, deoarece în mod obișnuit concertele de colinde se organizează în celebrul târg de Crăciun din vechea capitală imperială.

Spre seară, mingea a fost lovită de la fileu în terenul primarului, chiar de cel împotriva căruia edilul-șef a provocat în această toamnă o isterie asemănătoare, atunci pe tema “Biserica Ortodoxă se opune construirii supermarketului Lidl, deci modernizării”.

Preotul paroh al Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, Gabriel Gorgan, a postat pe contul său de Facebook fotografii realizate în iarna anului 2012, când  corul acestui lăcaș de cult a susținut un concert de colinde, e adevărat, nu în biroul primarului, ci chiar în sala festivă a Primăriei din Viena, în prezența gazdelor care le-au lansat invitația, în timp ce afară se desfășura târgul de Crăciun. Aaauuuch!!!

“Așadar, atenție la comparații! Sala a fost arhiplină, melomanii vienezi, recunoscuți pentru rafinamentul lor muzical, s-au întrebat la final : unde se păstrează aceste tradiții deosebite specifice Crăciunului ? Iar noi am răspuns: în Satu Mare. Ar fi păcat sa pierdem o astfel de tradiție prin nepromovare sau prin restricții” – scrie părintele Gabriel Gorgan în postarea sa pe Facebook. 

Tags: colinde  primaria  viena  
1374 vizite
Distribuie pe
cristian
VA ROG PARINTE duceti corul sa colinde la primaria Satu Mare !!! VA MULČšUMESC DIN SUFLET !!!
2016-11-26 22:12:46