Locale Altele
Luni, 2 Octombrie 2023
Luni, 2 Oct 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandările politice au acoperit ţāpuriturile la Sāmbra Oilor
Florin Răchitan  - Luni, 4 Mai 2009

Puhoi de lume cum n-a mai fost niciodată, haos, corturi ale partidelor, unde mulţimi uriaşe de trepăduşi īmbrăcaţi īn culorile specifice īnfulecau gratis mici şi boace, şiruri lungi de tarabe cu haine şi kitsch-uri, manele peste tot şi, undeva īn mijlocul nebuniei generale, cāţiva oşeni mai īn vārstă şi mai īnţelepţi īncercau să audă ceva din spectacolul care se desfăşura, stingher, pe scenă.

Cam aşa a ajuns tradiţionala sărbătoare a Sāmbrei Oilor, sufocată īn acest an electoral de politizarea excesivă datorită vizitei primilor doi oameni īn stat: preşedintele Romāniei, Traian Băsescu, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

 

Cei doi au sosit unul după altul pe dealul de la Huta Certeze şi s-au concurat toată ziua unul pe celălalt īn băile de mulţime şi īn scandările simpatizanţilor cu şepci roşii, respectiv portocalii, care constituiau, numeric, cam jumătate din mulţimea de mii de oameni care a invadat Sāmbra.

 

Ca de obicei, „comisia de primire” a fost formată din oficialităţile locale şi judeţene, precum şi nelipsita Maria Tripon, care a giucat, pe rānd, cu Băsescu şi cu Geoană. Preşedintele Romāniei a fost īnsoţit de doamna Maria Băsescu, elegantă şi distinsă ca īntotdeauna, īn timp ce preşedintele PSD şi al Senatului i-a adus pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe cel la Mediului, Nicolae Nemirschi, precum şi pe europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

 

La momentul discursurilor rostite pe scenă, preşedintele Băsescu a subliniat c㠄va fi alături de toţi” pānă vom ieşi din criză şi şi-a exprimat speranţa că oşenii vor face īn continuare multă brānză, pe care s-o māncăm cu roşii, după care Geoană l-a „pişcat”, atrăgāndu-i atenţia că deja aproape toată brānza şi toate roşiile pe care le māncăm provin din import.

 

După acest moment protocolar, Geoană s-a dovedit a fi mai plimbăreţ, făcānd o tură pe toate coclaurile, urcānd chiar pānă la ţarcurile unde a fost īnchisă o turmă de oi şi gustānd din caşul proaspăt, oferit de ciobanii de la stānă.

 

Īntr-un tārziu, ambii „şefi mari” s-au retras la corturile „lor”, adică Geoană la cel al PSD-ului, iar Băsescu la cel al PD-L, unde au gustat tradiţionalele boace şi au băut cāte-un pahar de pălincă.   

 

Cam la ora la care īn alţi ani era deja „spartul tārgului” la Sāmbră, după-amiază, şoseaua īntre satul Huta Certeze şi dealul de la limita cu judeţul Maramureş era practic blocată de şirul de maşini care urca īn continuare spre Sāmbră. Oamenii au prins de veste că Băsescu şi Geoană sunt īn chef şi se grăbeau să-i vadă, dānd dureri de cap poliţiştilor şi jandarmilor desfăşuraţi īn număr impresionant pe traseu. Īn şirul de maşini şi-a făcut loc, discret, şi Norica Nicolai, sosită la Sāmbră īn locul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care deşi īşi anunţase prezenţa la sărbătoare, pānă la urmă n-a mai ajuns.

 

Īn tot acest timp, prezentatoarele Lavinia Goste şi Maria Tripon se străduiau să atragă atenţia mulţimii spre ceea ce se īntāmpla pe scenă, dar nici oficialităţile şi nici trepăduşii din jurul lor nu erau foarte curioşi, astfel că programul artistic, foarte frumos de-altfel, a fost urmărit, ca de obicei, doar de publicul fidel, prezent la Sāmbră şi īn anii īn care dealul nu este acoperit de culori roşii, portocalii sau galbene.

Click pe oricare poză pentru a deschide fotogaleria !
Tags: sambra  oilor  basescu  geoana  
4252 vizite
Distribuie pe