Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Secțiile s-au deschis. Hai la vot!
Florin Răchitan  - Duminica, 11 Decembrie 2016

Toate cele 334 secții de votare din județul Satu Mare s-au deschis duminică dimineața la ora 7 și îi așteaptă pe alegători să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.

Un număr total de 317.460 de sătmăreni înscriși pe listele electorale permanente sunt așteptați în aceste secții, fiind tipărite peste 692.000 de buletine de vot pentru Senat și Camera Deputaților.

Alegerile parlamentare se desfăşoară după o nouă lege electorală, adoptată în 2015, faţă de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind aleşi acum pe listă şi nu uninominal, metodă folosită ultima dată în 2004.

Noua legislaţie electorală prevede un număr mai mic de senatori şi deputaţi, faţă de vechea legislatură. Scăderea a rezultat după ce norma de reprezentare pentru deputaţi a fost stabilită la 73.000 de locuitori şi la 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, românii aleg duminică 326 deputaţi, dintre care 18 ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Viitorul Parlament va număra după alegeri 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

Diaspora va fi reprezentată în continuare de 4 deputaţi şi 2 senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri. Doar 8.889 de cetăţeni români vor vota prin corespondenţă la scrutinul parlamentar din acest an, ei înscriindu-se în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016, cu opţiunea votului prin corespondenţă.

Tot ca o premieră, activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când se închid secţiile şi până ce toţi membrii comisiilor electorale părăsesc secţiile. Înregistrarea va fi făcută cu tablete securizate de Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS).

Ca o noutate în istoria alegerilor electorale din România, actualul scrutin este informatizat complet. Faţă de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, începând cu ora 24.00, fără intervenţie umană. Totul într-un format pe care partidele şi mass-media să îl poată prelua.

De-altfel, oricine poate să urmărească în timp real pe site-ul Biroului Electoral Central prezența la vot în fiecare județ al țării, iar bursierii și voluntarii care lucrează în cadrul programului guvernamental GovITHub au lansat special pentru această ocazie o hartă interactivă ce poate fi accesată online la adresa  http://radar.ithub.gov.ro/ și oferă date privind prezența la vot atât în secţiile de pe teritoriul României, cât şi în cele din diaspora.

Satu Mare Online ține la curent cititorii pe tot parcursul zilei de duminică cu date actualizate despre prezența la vot în întregul județ, declarații ale candidaților, informații furnizate de partidele implicate în aceste alegeri și eventuale probleme sau incidente în desfășurarea scrutinului electoral.

Proporțional cu populația județului, sătmărenii au posibilitatea să aleagă doi senatori și cinci deputați de pe listele înregistrate oficial de partide, după cum urmează:

 Lista PSD Satu Mare pentru Camera Deputaţilor

1.Ioana Bran

2. Octavian Petric

3. Ciprian Crăciun

4. Cristinel Darie

5. Adrian Micle

6. Mărioara Măcelaru

7. Mariana-Geta Sălăgean

Lista PSD Satu Mare pentru Senat

1.Gabriel Beniamin Leş

2. Gheorghe Marincaş

3. Rodica Maxi

4. Adrian Dănuţ Farcău

Lista PNL Satu Mare pentru Camera Deputaţilor 

1.Nicoară Romeo Florin 

2.Enatescu Maria Emilia

Lista PNL Satu Mare pentru Senat

1.Albu Adrian

Lista ALDE Satu Mare pentru Camera Deputaţilor 

1. Silaghi Ovidiu Ioan

2. Ştef Mihai Adrian

3. Lazăr Daliana Ştefania

4. Mureşan Ioan

5. Roka Marius Andrei

6. Ionici Florin

7. Bologa Andrea

Lista ALDE Satu Mare pentru Senat 

1. Papici Marcela Anamaria

2. Pinter Jozsef

3. Ratiu Cosmin

4. Babut Domuta Dan

Lista PMP Satu Mare pentru Camera Deputaţilor 

1. Ioan Opriş

Lista PMP Satu Mare pentru Senat 

1. Csaki Csongor

Lista USR Satu Mare pentru Camera Deputaţilor

1. Mihai Racu

2. Adrian Bratosin

3. Eduard Manoliu

4. Cristian Ciorcaş

5. Mirela Iank

Lista USR Satu Mare pentru Senat

1. Anca Sabou

2. Eduard Oros

Lista UDMR Satu Mare pentru Camera Deputaţilor

1. Magyar Loránd-Bálint 

2. Erdei-Doloczki Istvan 

3. Găman Mihai 

4. Veron Andrei-Ştefan 

5. Zazula Béla 

Lista UDMR Satu Mare pentru Senat

1. Turos Lóránd 

2. Gűnthner Tiberiu 

3. Őri-Pákai Francisca 

4. Butka Gergely–Norbert 

Tags: alegeri  parlamentare  judet  satu mare  
1964 vizite
Distribuie pe