Locale Altele
Luni, 29 Noiembrie 2021
Luni, 29 Nov 2021
Fără onoruri militare pentru revoluționari și familiile eroilor Revoluției din 1989
Florin Răchitan  - Joi, 22 Decembrie 2016

În baza unei legi votate de fostul Parlament, comemorarea Revoluției din 1989 s-a desfășurat în acest an, pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, fără onoruri militare prezentate revoluționarilor sau aparținătorilor eroilor Revoluției, la ceremonia  ce s-a desfășurat joi, 22 Decembrie, pe platoul din Piața 25 Octombrie din Satu Mare.

Manifestările au început cu intonarea imnului național și cu o scurtă slujbă religioasă în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989, după care preotul militar Cristian Silaghi a rostit un discurs emoționant despre jertfa celor opt sătmăreni martiri pe altarul libertății, de care ei nu au mai apucat să se bucure și tocmai de aceea trebuie să cinstim cum se cuvine cadoul pe care ni l-au lăsat cu prețul vieții lor.

”Pentru familiile lor, Crăciunul nu este Crăciun, deoarece mereu rămâne un loc liber la masă. Pentru noi este Crăciun și de aceea ne plecăm capetele cu recunoștință în fața părinților ai căror prunci sunt astăzi eroi” – a spus preotul Cristian Silaghi.

Însă tocmai părinții lor nu au avut parte, pentru prima oară de la sacrificiul copiilor lor, de onorurile militare ce făceau parte până acum din ceremonia de comemorare.

În schimb, garda a prezentat onorul doar oficialităților, adică reprezentanților Prefecturii, Primăriei și Consiliului Județean, în timp ce aceștia depuneau coroane de flori la placa comemorativă așezată pe peretele Palatului Administrativ. Că așa zice acum legea!

După ce aceștia și-au terminat partea lor de show, muzica a fost oprită, iar militarii au primit comanda “Pe loc repaus”. În aceste condiții, într-o liniște de mormânt, și-au depus coroanele membrii Asociației Luptătorilor din Decembrie 1989, membrii familiilor sătmărene care și-au pierdut copiii în acele zile de pomină în luptele absurde din diferite orașe ale țării, precum și reprezentanții partidelor politice.


Chiar dacă în acest an nu le-a fost acordat respectul cuvenit, nu trebuie să uităm niciodată cele șapte nume gravate pe placa comemorativă: Ciul Ioan Marinel, Gergely Csaba, Király Mihály, Sófalvi György, Sălăjan Raluca, Szabó Antal şi Zimbru Grigore.

 

Tags: onoruri  militare  eroi  revolutie  decembrie  
1455 vizite
Distribuie pe