Locale Altele
Duminica, 4 Decembrie 2022
Dum, 4 Dec 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Revoltă la Spitalul Judeţean! Medicii protestează în curte, managerul se joacă de-a demisia.
Florin Răchitan  - Vineri, 12 Mai 2017

Butoiul cu pulbere pe care stătea Spitalul Judeţean în ultimele luni a explodat! Aproape 200 de medici şi asistente de pe toate secţiile spitalului au ieşit vineri dimineaţa în curtea instituţiei într-o acţiune de protest anunţată în seara anterioară.

Ei susţin că îi reprezintă şi pe restul colegilor lor, care nu au putut fi prezenţi la acţiunea de protest, deoarece sunt de gardă pe secţii.

Din declaraţiile date presei locale de către medicii protestatari reiese faptul că situaţia tensionată durează de câteva luni, cam de când a fost schimbată conducerea Spitalului Judeţean, însă problemele s-au agravat în ultimele săptămâni pe fondul unei crize acute de medicamente, echipamente şi consumabile.

Medicii spun că reprezentanţii lor s-au întrunit miercuri în şedinţa săptămânală a Consiliului Medical, la care l-au invitat şi pe managerul Camillo Coste, instalat interimar în locul fostei directoare, Marcela Papici, eliminată de la conducere în baza unor chichiţe birocratice şi juridice pe care ea tocmai le contestă în instanţă.

Actualul manager nu s-a prezentat la şedinţa de miercuri, în schimb îi acuză pe reprezentanţii medicilor că au convocat joi o altă şedinţă, în care ar fi plănuit un puci împotriva sa. În cursul zilei de ieri, se pare că a avut un schimb dur de replici cu mai mulţi medici din spital, iar în urma acestor incidente directorul medical Dumitru Fanea şi-a dat demisia, în semn de protest faţă de stilul de conducere al managerului şi pentru a atrage atenţia asupra situaţiei grave din spital.

Colegii doctorului Fanea s-au mobilizat şi au ieşit vineri dimineaţa să protesteze în faţa spitalului. Ei îl acuză pe managerul interimar că ar fi blocat nişte contracte esenţiale şi că amână în mod nejustificat semnarea unor documente de achiziţii ori, pur şi simplu, ignoră referatele întocmite de cadrele medicale pentru necesarul de medicamente şi consumabile de pe fiecare secţie şi astfel s-a ajuns la situaţii de-a dreptul dramatice, în care lipsesc medicamente esenţiale pentru salvarea vieţii pacienţilor.

„Nu e vorba doar de aspirină sau unguente, ci de hemostatice, antibiotice şi corticoizi. Rezultatul se vede, din păcate, în partea din spate a spitalului (morgă n.r.), în numărul deceselor evitabile. Situaţia e atât de dramatică încât ne-a unit pe toţi, spontan, indiferent de concurenţa oarecum normală dintre cadrele medicale sau coloratura politică a acestora. Nu mai contează culorile politice şi nu vrea nimeni nici o funcţie, nimeni nu vrea să fie director medical, iar la concursurile pentru ocuparea posturilor de medici pe secţii nu prea se mai prezintă nimeni. Managerul ne tratează arogant, conducerea Consiliului Judeţean ne tratează ca pe nişte iobagi pe feuda lor, în timp ce bolnavii mor pe capete din lipsa celor mai elementare medicamente. Până în urmă cu câteva luni se simţea o îmbunătăţire a lucrurilor, se făceau renovări pe toate secţiile şi s-a pus ordine în achiziţii. De când cu noua conducere, mergem tot în jos!” – s-a plâns medicul oncolog Stelian Pop.

La rândul lui, managerul Camillo Coste acuză personalul medical, sau cel puţin o parte a acestuia, că ar servi nişte grupuri de interese nemulţumite că nu mai au câştiguri financiare importante de pe urma achiziţiilor de materiale sanitare.

Se pare că în seara zilei de joi Camillo Coste a intenţionat să-şi dea demisia din funcţie, dar aceasta nu a fost acceptată de conducerea Consiliului Judeţean, care l-a asigurat în continuare de susţinerea pentru activitatea sa de manager. Oricum, e de aşteptat ca în cursul zilei de vineri preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, să convoace o şedinţă de criză, pentru a găsi o rezolvare la problemele ce par a fi scăpate de sub control. 

Tags: protest  medici  spital  judetean  satu mare  
8569 vizite
Distribuie pe