Locale Altele
Luni, 6 Decembrie 2021
Luni, 6 Dec 2021
Satu Mare vrea să fie Capitala Tineretului din România
Veronica Hodas  - Vineri, 30 Iunie 2017

Municipiul Satu Mare își va depune candidatura pentru a deveni Capitala Tineretului din România. Inițiativa a venit din partea Asociației SamStudia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare și Consiliul Local Satu Mare.

Toate acțiunile din cadrul planului de candidatură al municipiului Satu Mare vor avea ca viziune „Conectarea și reconectarea” tinerilor sătmăreni de pretutindeni la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală.

Mark Torok, directorul executiv al Asociației SamStudia, a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că s-au identificat nevoile tinerilor sătmăreni și astfel s-a făcut un plan care „să ne ajute să activăm cât mai mulți tineri din Satu Mare. Așa că ne-am gândit să transformăm punctul negativ care de altfel e și cel mai mare minus, faptul că pleacă tinerii din oraș, într-un plus și să aducem tinerii înapoi acasă”.

Membrii asociației s-au gândit să-i implice pe tinerii care încă se află pe meleagurile sătmărene în diferite proiecte pentru a le da oportunitatea să dezvolte orașul. De asemenea, se va iniția o platformă online prin care tinerii sătmăreni vor putea fi „conectați” cu tinerii sătmăreni plecați la studii în străinătate care le vor fi mentori și îi vor ajuta pe cei aflați acasă să se dezvolte, le vor sprijini proiectele și inițiativele.

Candidatura se va depune până la data de 16 iulie, iar până atunci „vom purta mai multe discuții. Scopul și rolul nostru este de a crea cadrul prin care să adunăm ideile tinerilor și este important să implicăm cât mai multă lume.”

Candidatura este un concurs de concepte, iar jurizarea se face pe baza proiectului și a ideii acestuia.

Capitala Tineretului din România (www.capitalatineretului.ro), care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (titlu câștigat de municipiul Cluj-Napoca în anul 2015 - www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.

În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

Primul oraș din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România a fost Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017, iar începând cu 2 mai 2017 municipiul Bacău poartă acest titlu, timp de un an. Mai mult, ediția din 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, dl. Klaus Iohannis.

 

Tags: satu mare  capitala tineretului  candidatura  
2150 vizite
Distribuie pe