Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Jandarmii sătmăreni vor fi la datorie la toate manifestările organizate în luna august
Veronica Hodas  - Luni, 31 Iulie 2017

Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, col. Ovidiu Popa și purtătorul de cuvânt, preotul Cristian Silaghi au susținut luni, o conferință de presă în care au prezentat aspecte legate de multitudinea de misiuni la care vor participa jandarmii sătmăreni în luna august, dar și câteva aspecte legate de activitatea jandarmilor pe luna iulie.

Având în vedere faptul că luna august se anunță una plină de manifestări cultural artistice și sportive, la nivelul județului Satu Mare, jandarmii sătmăreni vor fi la datorie ca de fiecare dată.

Col. Ovidiu Popa a menționat că manifestările și competițiile sportive la nivelul județului, „sunt misiunile cu gradul de risc cel mai ridicat datorită suporterilor. Chiar dacă la Satu Mare nu există o galerie vehementă, există cluburi care au suporteri care se manifestă ostil față de forțele de ordine, în plus există la aproape toate meciurile conflice între suporteri și forțele de ordine. Rolul nostru este asigurare măsurilor de securitate în zona imediată și apropiată arenelor sportive și la aceste manifestări rolul nostru nostru este de prevenire a fenomenului infracțional”.

Acesta a mai subliniat că organizatorii de competiții sportive au obligații care trebuie respectate, în caz contrar competiția sportivă trebuie oprită, iar spectatorii trebuie să respecte și ei anumite obligații înainte de a intra în arenele sportive.

Având în vedere că în luna august se dă startul campionatelor Ligii a 2-a și a 3-a la fotbal, jandarmii fac câteva recomandări.

Cu ocazia competiţiilor sportive, jandarmii asigură condiţiile de securitate pentru participanţi şi acţionează pentru prevenirea fenomenului infracţional, intervenind în cazul tulburării ordinii publice, atât pe traseele de afluire şi defluire, cât şi în incinta arenei sportive şi oferind sprijin participanţilor, în toate situaţiile în care sunt solicitaţi.

 Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, reamintim câteva dintre acţiunile interzise spectatorilor:

să introducă în stadion băuturi alcoolice, petarde, fumigene, torţe, arme ori alte obiecte ce pot fi folosite la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot conduce la producerea actelor de violenţă;

să afişeze inscripţii care incită la ura naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă publică;

să arunce cu obiecte în teren sau în direcţia altor spectatori;

să sară gardul care delimitează spaţiul de joc sau să intre pe spaţiul de joc;

să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta stadionului;

să împiedice acţiunea forţelor pentru asigurarea sau restabilirea ordinii publice.

Pe de altă parte, organizatorii de competiţii sportive au o serie de obligaţii, după cum urmează:

respectarea de către toţi factorii implicaţi, a prevederilor Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare;

respectarea de către organizatorii competiţiilor sportive şi responsabilii de ordine şi siguranţă, a obligaţiilor ce le revin conform prevederilor legale;

obligaţiile societăţilor specializate de protecţie şi pază care asigură măsuri de ordine şi siguranţă în incinta arenelor sportive;

condiţiile de siguranţă ce trebuie să le îndeplinească arenele sportive;

modalităţile de stabilire a gradului de risc al competiţiilor sportive.

Manifestările cultural artistice

În ceea ce privesc manifestările cultural artistice, în luna august vor fi aproximativ 25 de manifestări la care jandarmii sătmăreni își vor face datorie.

Printre evenimentele de amploare se numără AugustFest Carei, Târgul de Produse de la Negrești-Oaș, Hramurile Mănăstirilor din Bixat și Scărișoare, Sărbătoare Adormirii Maicii Domnului, Festivalul Viei Vinului de la Beltiug, Festivalul de la Oțeloaia și Zilele Maghiare Partium.

Jandarmii recomandă tuturor celor care vor participa la aceste manifestări să consume alcool moderat, deoarece alcoolul este un factor favorizant care duce la producerea faptelor de natură penală.

Pentru luna august pentru a acoperi întregul palier de misiuni se va cere sprijinul jandarmilor de la Cluj „pentru că sunt week-end-uri când efectivele noastre nu vor putea face față.”         

În contextul multitudinii evenimentelor cultural artistice şi religioase din luna august, Jandarmeria Satu Mare, recomandă cetăţenilor care vor participa la aceste evenimente să aibă în vedere următoarele aspecte:

să respecte regulile stabilite de organizatori;

să evite consumul excesiv de alcool, întrucât acesta este factorul favorizant şi declanşator al multor fapte de natură contravenţională sau penală;

să nu depăşească limitele decenţei socio-morale în manifestările comportamentale;

să acorde sprijin forţelor de ordine pentru îndeplinirea sarcinilor de menţinere a ordinii publice;

să ţină cont că manifestările obscene contrar bunelor moravuri sunt sancţionate de lege;

Sute de misiune executate de jandarmi în luna iulie

Ovidiu Popa a menționat că în luna iulie activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 334 misiuni specifice.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:

-  258   misiuni de menţinere a ordinii publice;

-  21  misiuni de asigurare a ordinii publice;

-  32  acţiuni de restabilire a ordinii publice;

-  23  acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii.

Au fost aplicate in total 198 sancţiuni contravenţionale, din care 34  avertismente scrise şi 164 amenzi contravenţionale în valoare de  51.700   lei.

Au fost constatate 12 infracţiuni cu 12 autori.

Tags: jandarmi  misiuni  manifestari  august  
1948 vizite
Distribuie pe