Locale Altele
Joi, 1 Decembrie 2022
Joi, 1 Dec 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un tășnădean este campion național la pescuit sportiv... în Canada
Florin Răchitan  - Luni, 25 Septembrie 2017

Povestea tășnădeanului Ciprian Răfan este tipică pentru românii care își realizează visele în Lumea Nouă, iar el este cu atât mai norocos cu cât visul său devenit realitate este o pasiune din copilărie, ce i-a adus nenumărate medalii în țara sa adoptivă, pe care o reprezintă cu mândrie în competițiile internaționale.

Plecat din țară în 2004, și-a găsit un rost în Montreal, metropola care atrage anual mii de emigranți români și, dacă tot s-a stabilit într-una dintre cele mai pitorești regiuni ale lumii, a profitat din plin de minunile naturii de acolo, dedicându-și timpul liber uneia dintre ramurile pescuitului sportiv ce este considerată o formă aproape artistică a acestuia: pescuitul la muscă (fly fishing).

”În copilărie, când eram în vacanță la bunicii din Maramureș, stăteam zile întregi în apele reci ale râurilor de munte pescuind păstrăvi cu această tehnică specială care m-a fascinat de la o vârstă fragedă. Mai târziu făceam același lucru în zona Clujului, la Beliș, dar nu am renunțat la pasiunea mea nici când am venit în Canada, mai ales după ce am văzut minunățiile de râuri de aici. E un adevărat rai pentru pescari!” – spune entuziasmat Ciprian Răfan.

Multă vreme a pescuit singur în munții din zonă, dar într-o bună zi a întâlnit niște colegi pescari, care i-au remarcat dibăcia. Ei tocmai căutau pe cineva cu care să-și completeze echipa, pentru a se putea înscrie la campionatul provincial de fly fishing din Quebec și astfel s-a trezit Ciprian Răfan pescar sportiv cu acte în regulă, membru al unei echipe profesioniste cu care a și făcut un rezultat bun la prima sa participare la o competiție de asemenea anvergură.

Pe baza punctajului, și-a câștigat locul în echipa provinciei sale, Quebec, cu care în anul 2015 a obținut medalia bronz la campionatul național și dreptul de a reprezenta Canada la campionatul mondial ce s-a desfășurat în același an în Bosnia-Herțegovina.

Următoarea participare la campionatul național i-a adus deja medalia de aur, câștigată împreună cu coechipierii săi reprezentanți ai provinciei Quebec, după care au făcut o figură frumoasă și la competiția de profil organizată la nivel de Commonwealth, cu participarea tuturor țărilor foste colonii britanice din lume.

Anul acesta a reprezentat din nou Canada la campionatul mondial ce s-a desfășurat în urmă cu două săptămâni în Slovacia. ”A fost o experiență extraordinară! Fiind atât de aproape de țara mea natală, am pescuit în locuri ce îmi aduceau aminte de munții și râurile de acasă. Senzația de acasă mi-a fost amplificată și de faptul că ne-au cazat la hotel în camere vecine cu cele ale echipei României, în condițiile în care și în echipa Canadei suntem doi români, astfel că putem spune că am fost între ai noștri” – exclamă Ciprian.

Fiind vorba de o pasiune pentru toată viața, dorește să continue pescuitul sportiv la nivel profesionist, dar, în același timp, dorește să predea ceva din experiența și cunoștințele sale noilor generații.

Deja își duce fiul în vârstă de șase ani pe râurile repezi de munte, dar are în plan și predarea unor cursuri pentru alți copii, în cadru organizat, împreună cu un prieten bulgar cu care pescuiește din zori până la asfințit ori de câte ori are ocazia. 

Tags: pescuit  musca  ciprian rafan  canada  
3027 vizite
Distribuie pe