Locale Altele
Luni, 20 Septembrie 2021
Luni, 20 Sept 2021
Jandarmii sătmăreni şi-au sărbătorit ocrotitorii spirituali
Jandarmeria Satu Mare  - Miercuri, 8 Noiembrie 2017

Biserica primelor veacuri creştine a stabilit ziua de 8 noiembrie ca sărbătoare închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, care simbolizează lupta pentru dreptate, dar şi un model spiritual pentru toţi jandarmii.

Pornind de la aceste simboluri, Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei. Despre ei se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Asemenea lor, dar pe Pământ, jandarmii, cei ocrotiţi de Mihail şi Gavriil, asigură respectarea legilor oamenilor.

Pe parcursul celor 166 de ani de existenţă, Jandarmeria Română i-a avut drept ocrotitori pe Sfântul Gheorghe, Sfinţii Constantin şi Elena, iar începând cu anul 1940 pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Nu întâmplător Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi ocrotitorii Jandarmeriei. Cei doi conducători ai oştilor cereşti sunt simboluri ale luptei împotriva răului: Mihail reprezintă „legea”, pe care o apară cu sabia focului, iar Gavriil este „ordinea” – firescul, bunătatea, pacea.

Tot astfel, activitatea noastră se desfăşoară sub deviza „Lex et Ordo”, care înnobilează însemnul heraldic, iar jandarmii se află în slujba cetăţenilor şi execută misiuni pentru ca aceştia să fie în siguranţă. Dacă în fiecare an pe data de 3 aprilie sărbătorim înfiinţarea Jandarmeriei Române, la 8 noiembrie marcăm o zi la fel de importantă: Ziua patronilor spirituali ai Armei.

În contextul acestei sărbători, la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare, a fost oficiată Sfânta Liturghie la paraclisul unităţii, urmată de un parastas în memoria tuturor camarazilor jandarmi trecuţi în eternitate.

La ceas de sărbătoare, comanda unităţii transmite tuturor cetăţenilor care îşi aniversează onomastica un sincer şi un călduros „La Mulţi Ani!”, rugându-i pe „jandarmii cerului” să-i ocrotească şi să le dăruiască toate cele de folos.

Tags: jandarmi  ocrotitori  sarbatoare  
778 vizite
Distribuie pe