Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
De Ziua Națională, românii au făcut #Occupy Groapa lui Gyuszi la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 1 Decembrie 2017

Trecând peste nevolnicia manifestărilor oficiale, eroii Zilei Naționale a României la Satu Mare au fost, fără îndoială, tinerii artiști care au organizat pentru prima oară în istoria postdecembristă manifestări ”neoficiale”, rezistând tuturor șantajelor și amenințărilor cu ”tăiatul de la bani” din partea grofilor care conduc acum Primăria.

Așa cum au anunțat pe Facebook și au păstrat postarea acolo în ciuda presiunilor la care au fost supuși din partea puternicilor zilei, la ora 15, imediat după încheierea manifestărilor oficiale de toată jena, ei s-au adunat în Groapa lui Gyuszi din Centrul Nou, unde au organizat un fel de mișcare #occupy, cântând obișnuitele cântece patriotice, dar și melodii mai puțin cunoscute, inclusiv din folclorul aromân, prinzându-se în horă și împărțind stegulețe în culorile naționale.

Punctul culminant a fost apariția unui grup de cercetași, care au arborat, oarecum ilegal, un ditamai drapelul României pe scena lăsată goală în mod intenționat de autoritățile locale fix de Ziua Națională a României, după ce în seara anterioară pe aceeași scenă s-a bâțâit Anda Adam.

Același grup de cercetași au amplasat lampioane tricolore în forma cifrei 99, reprezentând numărul anilor aniversați de la Marea Unire, după care s-au prins în horă în jurul creației lor, în aplauzele sutelor de sătmăreni care le urmăreau spectacolul de pe treptele Gropii lui Gyuszi.

Cu toate că organizatorii anunțaseră că doresc să ocupe spațiul public până la ora 17 și au și depus cerere la Primărie în acest sens, cu puțin timp înainte de ora 16 au primit ordin de la grofi că trebuie să-și înceteze spectacolul, deoarece e musai neapărat să se difuzeze Jingle Bells la boxele amplasate pe scena lăsată în întuneric.










Noroc că fix la ora respectivă ieșeau spectatorii de la spectacolul oficial din buncărul de la Casa de Cultură a Sindicatelor și se opreau la marginea Gropii lui Gyuszi, astfel că publicul a devenit din ce în ce mai consistent, iar organizatorii l-au atenționat pe ”băiatul cu muzica” de la scenă că nu ar fi cel mai potrivit moment să bage Jingle Bells. Până la urmă s-a ajuns la un compromis, ca să nu iasă scandal: eroii zilei și-au întrerupt spectacolul la ora 16.30 fix, ca să-i permită băiatului cu muzica să bage Jingle Bells, așa cum primise ordinul de la Palat. Să fie frumos!!!

Tags: occupy  ziua  nationala  satu mare  
4790 vizite
Distribuie pe
Valentin
Și acei functionari ai Primariei sunt functionari ai Statului roman, platiti de cetatenii acestei tari, Romania. Rusine sa va fie!
2017-12-02 02:52:42