Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Activitatea jandarmilor în anul 2017 a dus la scăderea fenomenului infracționalității în județul Satu Mare
Veronica Hodas  - Joi, 18 Ianuarie 2018

Jandarmeria Satu Mare a ajuns la ora bilanțului, iar inspectorul șef col. Ovidiu Popa, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, întreaga activitate desfășurată în anul 2017, dar și obiectivele pentru anul 2018.

Conform inspectorului șef, Jandarmeria Satu Mare s-a confruntat anul trecut cu probleme pe partea resurselor umane deoarece 23 de cadre militare au părăsit unitatea, 4 ofițeri și 15 subofițeri au trecut în rezervă cu drept de pensie, 2 subofiţeri au decedat, un personal contractual şi-a încetat raporturile de muncă cu unitatea, prin demisie şi un personal contractual şi-a încetat raporturile de muncă cu unitatea, ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare.

Aceste locuri nu au putut fi ocupate, cu toate că Satu Mare a avut absolvenți ai școlilor militare, deoarece la nivelul municipiului București s-a făcut o reorganizare a Jandarmeriei Române și 252 de absolvenți din 300 au fost încadrați pe posturile de jandarmi din capitală. Cu toate acestea, col. Ovidiu Popa speră ca după perioada de tutelă de 6 luni să îi poată aduce acasă pe sătmăreni. „Sperăm că după ce le va trece perioada de pregătire de 6 luni să reușim să îi aducem pe sătmăreni acasă și să îi încadrăm pe posturile care sunt deficitare”.

Dacă pe de-oparte Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare s-a confruntat cu probleme, din punct de vedere logistic unitatea a achiziționat 7 autovehicule, 6 autoturisme marca Dacia Logan și un autovehicul special URO redistribuit de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române, autovehicul care a fost folosit în misiunile din Kosovo. „Noi îl vom folosi în perioada imediat următoare pentru transferul unui sistem de comunicații de pe un al autovehicul și crearea acelui sistem de comunicații mobil, foarte bun în misiunile de ordine publică pentru că reușim prin acest sistem să facem filmări la fața locului”.

Pentru îndeplinirea obiectivului principal – creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului - activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare poate fi descrisă astfel:

Structurile de ordine publică au executat un număr de  4576  misiuni specifice la care s-au folosit 17339 jandarmi.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel: 3428 misiuni de menţinere a ordinii publice; 279   misiuni de asigurare a ordinii publice; 288 acţiuni de restabilire a ordinii publice; 331 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii; 5 acţiuni în cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale; 245 misiuni de verificare şi  punere in aplicare a mandatelor de aducere.

În perioada de referinţă, structurile mobile de jandarmi au intervenit pentru aplanarea şi  rezolvarea a 101 solicitări prin S.N.U.A.U. „ 112 ” şi la 187 alte solicitări telefonice.

În ceea ce privește faptele de natură penală aceste au fost în scădere în anul 2017 față de anul 2016 și asta datorită îmbunătățirii situației operative la nivelul județului Satu Mare. „Din punctul nostru de vedere este un lucru foarte bun. Starea infracțională și contravențională este mai redusă, iar datorită situației operative situația contravențională este în scădere”.

Inspectorul șef al IJJ Satu Mare a mai menționat faptul că în anul 2017, ca un element de noutate, a fost implicarea unității, prin cabinetul de psihologie într-un proiect european. Cabinetul de psihologie, a participat la stagiul de mobilitate derulat la Ministerul de Interne al Republicii Slovenia (Ljubliana) în cadrul proiectului „EuRoPsiPol – Experienţa Europeană în Psihologie pentru Aplicarea Legii ” finanţat de Programul Erasmus al Comisiei Europene.  În cadrul programului au avut loc întâlniri cu experţii Ministrului de Interne al Republicii Slovenia care şi-au manifestat interesul spre colaborare în special în aria selecţiei şi asistenţei psihologice, respectiv a activităţilor de cercetare în domeniul psihosocial în cadrul instituţiilor de ordine şi siguranţă publică şi psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale (suport misiuni cu grad crescut de risc).

Tot anul trecut, mai exact în luna octombrie, prin modificarea legii 550, jandarmeria a primit o nouă misiune, aceea de a interveni în situația apariției animalelor periculoase în zonele locuite. „Încercăm să încadrăm pe acele funcții subofițeri specialiști pentru că ne trebuie specialiști, dar să aibă școală de veterinari. Am găsit soluții la nivelul zonei Carei, Tășnad, la Satu Mare și ne rămâne să găsim o soluție cât mai repede la Negrești, deoarece este și zona monatană unde există riscul să apară mai repede animalele decât aici. Vom face și niște cursuri de pregătire.”

În concluzie, în anul 2017, Jandarmeria Satu Mare a reușit să-și îndeplinească foarte bine atribuțiile, iar pentru anul în 2018 are noi obiective.

Pentru anul 2018, comanda unităţii şi-a propus creşterea performanţei activităţilor operative şi a celor de suport, toate acestea având drept scop final eficientizarea misiunilor privind asigurarea şi restabilirea a ordinii publice, paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor, valorilor şi produselor cu caracter special, precum şi cooperarea cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii şi siguranţei publice.

 

 

Tags: jandarmeria satu mare  bilant  2017  obiective  
2167 vizite
Distribuie pe