Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Ziua Internațională a Rromilor va fi sărbătorită la Satu Mare
Centrul de Creație Satu Mare  - Marti, 10 Aprilie 2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare organizează un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor – vineri 13 aprilie, de la ora 15:00, în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor.

În program vor evolua: Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația de dansuri din Negrești,  Tiream, Pișcolt, Craidorolț și Tășnad.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

 Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmîntul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Tags: rromi  ziua internationala  sarbatoare  satu mare  
978 vizite
Distribuie pe