Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Pompierii sătmăreni sunt în sărbătoare
Lorena Georgi  - Vineri, 12 Septembrie 2008

Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare a găzduit vineri festivitatea dedicată Zilei Naţionale a Pompierilor din România.  Evenimentul constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum 160 de ani de către militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.
 

Oficialităţi şi delegaţii din străinătate

La festivitatea dedicată Zilei Pompierilor de la Satu Mare au participat oficialităţi locale şi judeţene. Printre aceştia se numără preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, vicepreşedintele Adrian Ştef, subprefectul Octavian Lazin şi primarul Ilyes Iuliu. Nu au lipsit nici directorii de instituţii militarizate, remarcându-se şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, comisarul şef Liviu Tăut, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare, locotenent colonelul Gheorghe Avram şi şeful SRI Satu Mare, Ştefan Coşarcă. De la eveniment nu au lipsit nici colegii din străinătate, fiind prezente delegaţii de pompieri din Ungaria, Olanda şi Ucraina, ale căror comandanţi au adresat cuvântări, cadouri şi distincţii, ca semn al aprecierii pentru colaborarea fructuoasă dintre pompierii sătmăreni şi cei din oraşele lor.

Şapte pompieri avansaţi în grad

Un număr de şapte pompieri au fost avansaţi în grad cu ocazia festivităţii dedicate Zilei Pompierilor. Este vorba despre căpitanii Ioan Bura şi Ioan Pop, care au fost înaintaţi la gradul de maior, Marcel Silaghi a fost avansat la gradul de plutonier adjutant şef, iar pompieri Iacob Duboi, Ştefan Paşca şi Ioan Şipoş au primt gradul de plutonieri adjutanţi. La gradul de plutonier major a fost avansat Ioan Cătălin. Pe lângă avansări în grad, de Ziua Pompierilor au fost premiaţi cu diplome şi bani Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din comunele Crucişor, Bârsău şi Viile Satu Mare, Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă ale firmelor Silvania Forest, Presting SRL şi UNIO SA. Totodată, copiii Şcolii Generale nr. 7 din Satu Mare, care au au câştigat faza naţională a concursului Prietenii Pompierilor, au fost recompensaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare. Şi pompierul sportiv Florin Curileac, campion mondial la karate, a fost recompensat prin Fundaţia "Turnul Pompierilor" cu 1.000 de lei.

Ziua Porţilor Deschise la ISU Satu Mare

După ce vineri a avut loc partea oficială a Zilei Pompierilor, pentru sâmbătă este programată ,,Ziua porţilor deschise’’ la sediul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Someş’’ Satu Mare, pe strada Fabricii nr. 35. De asemenea, de la ora 10.00, în municipiul Carei are loc slujba de pomenire şi depuneri de coroane la mormântul sublocotenentului post-mortem Lisnic Barth, care a făcut sacrificiul suprem în lupta cu flăcările în timpul unui incendiu ce a avut loc în această vară la Petreşti. De la ora 11.00, în Ştrandul din Satu Mare se desfăşoară un concurs de preparare a mâncării la ceaun, precum şi alte activităţi la care participă cadrele şi familiile acestora.

Aproape 120 de incendii stinse de pompieri

Pompierii sătmăreni au intervenit de la începutul anului şi până în prezent în 116 cazuri de incendii, opt inundaţii, 12 cazuri de muniţie neexplodată, 21 de intervenţii SMURD şi patru de protecţia mediului. De la acţiunea distructivă a focului au fost salvate peste 200 de persoane şi bunuri ale cetăţenilor în valoare de aproximativ 32.500.000 lei.Totodată, pompierii de la Inspecţia de Prevenire, în frunte cu şeful lor, colonelul Hauşi Nelu, au efectuat peste 1.000 de controale şi acţiuni de prevenire a incendiilor, înlăturând pe loc peste 1.800 de cauze potenţiale de incendii care se puteau transforma în tot atâtea evenimente ce s-ar fi soldat cu pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti. Prin performanţele cadrelor militare şi civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare este apreciat drept unul cu rezultate foarte bune la nivel naţional.   

Tags: pompieri  sarbatoare  inaintari in grad  
3919 vizite
Distribuie pe