Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Monumentul Expulzaților după Diktatul de la Viena, dezvelit la Carei. Sculptura este opera unui artist maghiar.
Florin Răchitan  - Luni, 18 Iunie 2018

Nebănuite sunt căile Domnului! După o luptă de trei ani de zile, Asociația Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Diktatului de la Viena a reușit să inaugureze duminică, la Carei, primul monument din țară închinat celor care au fost nevoiți să plece din Ardealul de Nord imediat după instaurarea regimului horthyst, în septembrie 1940.

Realizarea și inaugurarea monumentului a fost o aventură în sine, dar cel mai surprinzător aspect în toată procedura este persoana artistului căruia i se datorează sculptura ce și-a găsit, într-un final, locul potrivit în curtea Bisericii Greco-Catolice Sf. Apostol Andrei din Carei: probabil cel mai cunoscut sculptor maramureșean din vremurile noastre, născut la Târgu Mureș, Gyori Csaba.

Opera de artă ce conține și o listă (incompletă) sculptată în bronz cu numele refugiaților și expulzaților români și evrei din zona Careiului în zorii celui de-al Doilea Război Mondial a fost realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și a două familii din Carei, în condițiile în care Primăria Carei nu a dorit să participe în nici un fel la acest efort ce compensează, simbolic, suferințele prin care au trecut mai ales moții din coloniile stabilite în zona Careiului în perioada interbelică.

La inaugurarea oficială de duminică au participat, printre cei aproximativ 1.000 de persoane prezente, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, senatorul PSD Gabriel Leș, liderii ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi și Adrian Ștef, și consilierul județean liberal Adrian Cozma.

Sfânta Liturghie festivă a fost săvârșită de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți, iar imnurile religioase și patriotice au fost cântate de membrii corurilor bisericilor ortodoxe din localitățile limitrofe Careiului.  


Tags: monument  refugiati  diktat  viena  carei  
1285 vizite
Distribuie pe