Locale Altele
Luni, 27 Septembrie 2021
Luni, 27 Sept 2021
Satul Decebal a arătat întregului județ cum se cinstește Centenarul!
Florin Răchitan  - Sambata, 18 August 2018

Un grup de tineri inimoși, reuniți în Asociația Culturală Dacidava, au dorit să cinstească Centenarul Unirii, eveniment istoric datorită căruia există acum satul lor, Decebal, spărgând tiparele festivismelor cu care ne-am obișnuit de-a lungul întregului an în alte părți ale județului și țării.

Cu sprijinul Primăriei Vetiș, de care aparține satul aproape lipit deja de capitala județului, ei au încropit un fel de sărbătoare populară, cu influențe culturale moderne, prin care au dorit să reînvie ceva din bogata viață culturală a strămoșilor lor, inclusiv printr-o reprezentație de ”teatru la șură”, în interpretarea unei trupe cât se poate de profesioniste din București.

Încă de la orele amiezii de sâmbătă, păpușile uriașe Gheo și Mărie și-au așteptat oaspeții la intrarea pe ulița pe care se petreceau toate evenimentele grozave ale acestei sărbători, iar Gheo chiar a dat high five-uri cu motocicliștii dintr-o coloană pornită din Ungaria ;))

În curtea școlii de lângă biserică, meșterii populari își așteptau ucenicii dornici să deprindă câte ceva din tainele meșteșugurilor vechi sau, pur și simplu, doar să cânte la fluier sau la tulnic, la fel ca strămoșii lor care au pus bazele acestei colonii din Câmpia Sătmarului.
Momentul culminant al zilei a fost inaugurarea oficială, în prezența primarului Iuliu Ilyes, a Parcului Memorial Centenar Decebalus și dezvelirea bustului lui Decebal, realizat de sculptorul cu rădăcini în satul vecin Oar și cunoscut în saloane mari de expoziții din Europa și America, Marius Rițiu.

”Noi și Decebal suntem o țesătură fără de sfârșit. O sărbătoare a firului de lână care ne leagă de rădăcini, de pământul din care am fost plămădiți. Prin Voi, pentru ucenicii ce or să vie, sărbătorim 2.000 de ani într-o singură zi” – spune organizatoarea principală a Festivalului Decebal(us) – Noi și Decebal, Ioana Amalia Kerekes.

Au fost și cântece și voie bună, s-au prins și într-o horă a ielelor, iar seara s-au așezat pe baloți de paie pentru a urmări spectacolul inedit al ”teatrului în șură”. Ca-n vremurile frumoase de odinioară!Tags: sarbatoare  decebal  centenar  
4632 vizite
Distribuie pe