Locale Altele
Sambata, 28 Ianuarie 2023
Sam, 28 Ian 2023
Tată şi fiu din Satu Mare au pornit în aventura vieţii lor. Refac traseul bunicului deportat în Siberia.
Florin Răchitan  - Miercuri, 10 Octombrie 2018

Doi sătmăreni temerari, tată şi fiu, au pornit miercuri dimineaţa în aventura vieţii lor, urmând să parcurgă aproape 30.000 de km prin nu mai puţin de 17 ţări, pe un traseu menit să refacă drumul parcurs de bunicul, respectiv străbunicul lor, atunci când a fost deportat în Siberia, ca prizonier de război.

Cunoscut publicului sătmărean ca manager al companiei Pro Music Stage, care instalează scenele şi sistemele de sunet la majoritatea evenimentelor festive din judeţul Satu Mare şi nu numai, fiind şi un îndrăgit interpret de muzică ungurească de petrecere, Bertici Attila îşi împlineşte astfel un vis pe care îl planifică de mai mulţi ani împreună cu fiul său, Norbert, în semn de omagiu adus bunicului său.

Acesta a reuşit să evadeze din lagărul în care era deţinut în extremitatea orientală a Siberiei şi a străbătut pe jos două continente pentru a ajunge acasă în satul natal, la doi ani după ce toată familia îl crezuse mort şi i-au făcut şi înmormântarea. Potrivit legendei familiale, în noaptea în care a ajuns acasă a dormit pe târnaţ, deoarece nevastă-sa nu l-a recunoscut, de slab ce era, şi s-a speriat de el, crezând că-i o stafie, astfel că nu i-a deschis uşa casei.

Deşi ar fi avut posibilitatea să parcurgă acelaşi traseu în timpul verii, în condiţii mai confortabile, Bertici Attila a ţinut să facă această aventură în cumplita iarnă siberiană, tocmai pentru a simţi pe propria piele încercările prin care a trecut bunicul său, chiar, dacă, în mod evident, condiţiile nu se compară. Tatăl şi fiul Bertici au pornit la drum cu o Dacia Logan cu multe modificări tehnice şi echipată corespunzător pentru a face faţă intemperiilor vremii şi traseului dificil din zonele în care nu vor vedea ţipenie de om uneori zile sau săptămâni întregi.

Totuşi, pe traseu au inclus şi oraşe în care au făcut chiar rezervări la hoteluri locale, pentru a dormi câte o noapte în condiţii cât de cât civilizate. În rest, vor dormi în maşina din care au scos banchetele din spate şi au dotat-o cu parbrize duble, cu izolaţie termică şi surse suplimentare de încălzire pentru iarna geroasă.

Potrivit propriilor declaraţii, au optat pentru Dacia Logan tocmai fiindcă e o maşină simplă şi versatilă, care poate fi reparată uşor pe marginea drumului sau în vreun atelier ad-hoc dintr-un cătun izolat în sălbăticie, cu piese de schimb ieftine, fără tehnică ultramodernă computerizată, care i-ar lăsa în drum în mijlocul tundrei îngheţate din cauza unor eventuale probleme de soft.

Cei doi au pornit miercuri dimineaţa din Piaţa Libertăţii, din faţa fast-food-ului sponsorului principal Gemelli, purtând cu ei steagurile municipiului şi judeţului Satu Mare, pe care le vor purta prin ţările baltice şi toată Rusia până la Vladivostok, oraş-port la Oceanul Pacific, apoi vor reveni în România prin cele mai periculoase zone montane din ţările din Asia Centrală, incluzând Mongolia şi Kazahstan.

Potrivit calculelor lor, călătoria ar urma să dureze aproximativ 50 de zile, astfel că îşi doresc să petreacă Crăciunul acasă, în familie. 

Tags: expeditie  siberia  vladivostok  bertici  
4304 vizite
Distribuie pe