Locale Altele
Marti, 7 Decembrie 2021
Marti, 7 Dec 2021
Ziua Armatei, sărbătorită în prezența miniștrilor Apărării și Tineretului
Veronica Bretan  - Joi, 25 Octombrie 2018

Ziua de 25 Octombrie este ziua în care românii sărbătoresc eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupația fascistă, iar cu această ocazie s-au desfășurat manifestări atât în municipiu, cât și în județul Satu Mare.Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au început în această dimineață la Monumentul Ostașului Român din Satu Mare unde a avut loc un ceremonial militar și religios, depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare.Punctul culminat al zilei de astăzi a avut loc la Carei, unde nici frigul, nu i-a împiedicat pe cei prezenți să urmărească emoționați, evenimentele frumoase și impresionante pe care organizatorii le-au pregătit.

Manifestările festive pentru aniversarea a 74 de ani de la eliberarea României au debutat cu primirea ministrului Apărării, Mihai Fifor, salutul gărzii de onoare și intonarea imnului national al României. Pe lângă ministrul apărării, au onorat cu prezența și ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran și senatorul Grabiel Leș.

După celebrarea serviciului religios de către arhiereul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, voluntarii din grupul „Invictus”, cei care au purtat Ştafeta Veteranilor prin toată ţara, pe traseul parcurs de Armata Română în campania de eliberare a teritoriului naţional, au ajuns la Carei.

„Micul soldat patriot”, Adrian Chira nu a lipsit nici în acest an de la manifestările organizate cu prilejul Zilei Armate Române. Acesta a recitat cu emoție în voce o poezie și a cântat cu mult entuziasm cântecul militar „Treceți batalioane române Carpații”.


A urmat apoi ceremonia tradiţională a depunerii coroanelor, iar spre finalul evenimentelor, în urlalele mulțimii, doi parașutiști au sărit dintr-un elicopter și doar unul dintre aceștia a reușit să aterizeze în mijlocul mulțimii, iar cel de-al doilea, care avea Drapelul României, a fost luat de vânt și a aterizat într-un cartier.

Manifestările s-au încheiat cu o spectaculoasă defilare militară, iar cei prezenți au vizitat apoi expoziția interactică de tehnică, armament și echipamente militare care au fost expuse în parcul din jurul Castelului Karolyi.


Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat la final „Adresez un sincer și călduros La Mulți Ani! Tuturor militarilor români. Este o zi importantă, încărcată din punct de vedere emoțional pentru Armata României. Este un moment în care ne gândim, în primul rând, la veteranii de război, cei care prin dăruirea și jertfa lor au făcut ca astăzi să putem să fim aici la Carei, pe pământ românesc. Nu au ezitat nici o clipă pentru a-și sacrifica tinerețea pentru a lupta pentru această patrie. Pe de altă parte mă gândesc la militarii români care se află departe de țară, care sunt în teatre de operații sau dislocați în Polonia care sub drapel își slujesc patria cu credință și ne reprezintă în maniera cea mai favorabilă cu putință. Îmi place să spun că sunt abansadorii noștri români de dincolo de hotare. Mă gândesc la militarii români aflați aici în țară în misiune, la familiile lor, la cei care susțin acest efort. Nu pot, într-o zi ca aceasta, să nu mă gândesc la cei căzuți sub draptel, la cei 29 de eroi români pe care Armata României îi are după 1990 și militari căzuți în teatrele de operații și la familiile acestora. De fiecare dată spunem că nu este niciodată prea mult ceea ce facem și ne străduim să punem în practică pentru ca militarii români să poată să aibă o viață bună și să poată să aibă tot ce este nevoie pentru ca misiunile să fie îndeplinite cu un real succes. Sunt lucruri importante care ar trebui să le marcheze fiecare român astăzi pentru că vorbim despre cea mai respectată instituție a statului român, Armata României, și cred că acest lucru e dovedid cu prisosință în fiecare zi.”

Tags: ziua armatei romane  carei  ministri  
1201 vizite
Distribuie pe