Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziție despre eroii români care au făurit Marea Unire, la Poliția Satu Mare
Veronica Bretan  - Miercuri, 28 Noiembrie 2018

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, cu sprijinul Muzeului Județen Satu Mare, s-a lansat expoziția „Pe aici nu se trece” care reprezintă un omagiu adus eroilor anonimi care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial.


Colecția care cuprinde arme, decorațiuni, obiecte de uz militar, cărți și fotografii îi aparține comisarului-șef de poliție Radu Bogdan Păun.

 „Expoziția este consituită dintr-o cască, câteva baionete, săbii și decorații adunate de-alungul timpului de comisar-șef de poliție Radu Bogdan Păun, dintr-un impuls patrimonial, izvorând din credința că cei vii mai pot să facă ceva pentru cei morți și din convingerea că din memoria acestor necunoscuți nu se păstrează numai în monumente, ci și în obiectele riminișciente prin care noi, cei de azi, trăim suferința vieții din tranșee. Istoria poate fi recuperată nu numai prin efortul istoricilor din profesie, ci mai ales a oamenilor obișnuiți iubitori ai trecutului, iar obiectele cu cât sunt mai mici și neînsemnate, cu atât mai mult capătă sens să faci istorie cu ajutorul lor. Toate aceste rămășite anonime adunate astăzi de pe toate câmpurile de onoare în această mică expoziție formează un autentic monument ridicat în cinstea Marii Uniri și a prețului cu care ea a fost obținută.”, a menționat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Sorin Stan.


Prezentă la eveniment, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Daniela Bălu, a declarat că aparținătorul obiectelor expuse are o pasiune îndrumată spre ceea ce înseamnă istoria neamului, patrimoniului cultural național și definirea identităii noastre naționale și speră ca obiectele expuse să ajungă peste ani la Muzeul Județean.


Conform comisarului-șef Radu Bogdan Păun colecția conține rămășite anonime, obiecte fără vreun stăpân cunoscut care poate să simbolizeze orice soldat român. Colecția expusă la sediul IPJ Satu Mare povestește depsre evenimentele petrecute acum 100 de ani și constituie un omagiu adus soldaților români, eroismului lor în îndeplinirea idealului național de uniune națională.


Acesta a menționat că titlul expoziției „Pe aici nu se trece” este deviza născută pe câmpul de luptă de la Mărășești „și am optat pentru el deoarece îmi permitea să supun atenției una dintre cele mai glorioase bătălii ale românilor din Primul Război Mondial și chiar din întreaga lor istorie și îmi permitea să fac referire la niște episoade mai puțin cunoscute sau uitate din istoria poporului român”.

Baionetele expuse prezintă un episod al atacului cunoscut sub numele „Atacul cămășilor albe”, fiind vorba despre un atac al soldaților regimentului 32 Infanterie Mircea care într-o zi de 19 august 1917 și-au dat jos vestoanele și au atacat la baionetă armata germană.


Unul din obiectele orginale expuse este o cască militară model francez- celebra cască Adrian denumită după numele inventatorului său și care începând din ianurie 1917 s-a aflat și în dotarea armatei române.

Printre medaliile ce pot fi admirate se numără atât ordinele „Steaua României” și „Coroana României”, cât și „Crucea Comemorativă a Războilui 1916-1917”, distincție conferită militarilor participanți la campanie.

Fiecare obiect expus are o istorie și o poveste interesantă, iar cei care doresc să viziteze expoziția care va fi deschisă până la sfârșitul lunii decembrie la sediul IPJ Satu Mare de pe strada Mihai Viteazu trebuie să anunțe din timp organizatorii.

 

Tags: expozitie  marea unire  politie  
1800 vizite
Distribuie pe