Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Salvamontiștii au marcat două trasee noi la Luna Șes
Salvamont Satu Mare  - Sambata, 8 Decembrie 2018

SPJ Salvamont Satu Mare vine cu precizări noi în legătură cu traseele turistice din zona Luna Șes.

Pe lângă cele două trasee turistice, Cruce Galbenă și Cruce Albastră, care au fost omologate, SPJ Salvamont a început lucrările de reamenajare a încă două trasee: „Punct Galben” - care pornește din Parcare Telescaun, via Izvor Țiganu, Șaua Pietroasa, ce are ca punct terminus Vf. Pietroasa; respectiv„ Bandă Roșie” - traseu de creastă, sectorul dintre Vf. Pietroasa, via Vf. Țiganu, izvorul Țiganu până în Poiana Soci.

Sunt două trasee parcurse des de către montaniarzi, unde din păcate, s-au semnalat mai multe cazuri de persoane rătăcite, din cauza amenajărilor defectuoase care nu respectau prevederile legale.

Pentru normalizarea situației, SPJ Salvamont a luat decizia de a desființa vechiul traseu Bandă Roșie, care se desprinde din traseul de creastă ...având același simbol. În plus, la un moment dat se despărțea pe trei rute, toate cu același marcaj si reamenajarea acestuia pe o rută mult mai accesibilă, cu aceleași obiective, noul marcaj al traseului fiind „Punct Galben”.

Traseul de creastă „Bandă Roșie” avea lipsă totală de marcaje de la Izvor Țiganu până în Poiana Soci și din Șaua Pietroasa până la Peretele Malek. În afară de acest aspect, punctul de panoramă de deasupra peretelui era ocolit de marcaj.

Cele două trasee sunt marcate în integralitatea lor doar cu fond alb, având forma geometrică specifică, punct alb, respectiv dreptunghi alb. Deocamdată, din cauza vremii, nu au fost inserate simbolurile punct galben și bandă roșie, dar parcurgerea lor se face deja în siguranță. Cel puțin „Punctul Alb”, așa cum l-au denumit montaniarzii, este deja parcurs, astfel realizându-se un traseu frumos în circuit, al Masivului Pietroasa (urcare - Triungi Albastru).

Din Poiana Soci, pe traseul de creastă către Piatra Strungei, Călămari, Vf. Rotundu lipsesc marcajele cu desăvârșire, inclusiv pe coborârea către Tinovul Trestia - Luna Șes, marcat „Triunghi Roșu”, cu toate că pe hărțile editate în ultimii ani aceste trasee apar ca fiind amenajate. Singurul traseu marcat din Poiana Soci este cel către Blidari - Maramureș, dar din relatările colegilor de la Salvamont Baia Mare, în urma furtunilor și prăbușirii copacilor, ar lipsi câteva marcaje.

Tags: trasee  salvamont  luna ses  
658 vizite
Distribuie pe