Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Ziua Mondială a Zonelor Umede marcată la Satu Mare
APM Satu Mare  - Vineri, 1 Februarie 2019
Ziua Mondială a Zonelor Umede și este marcată la data de 2 februarie pentru a sublinia necesitatea menţinerii caracterului ecologic al zonelor umede. 

Zonele umede prezintă o deosebită importanţă, având în vedere că multe dintre mijloacele de existenţă depind de pescuit, de călătorii sau turism, precum şi de aprovizionarea cu apă.

Pe de altă parte, zonele umede sunt vitale şi din perspectiva faptului că ele adăpostesc forme de viaţă foarte diverse, protejează litoralurile, protejează împotriva inundaţiilor şi stochează dioxidul de carbon pentru a regla schimbările climatice.

Pentru anul 2019, deviza evenimentului este ”Zonele umede și schimbările climatice” și subliniază rolul important jucat de zonele umede în atenuarea impactului schimbărilor climatice.

În acest context, APM Satu Mare în perioada 31.01.2019 – 1.02.2019, a organizat acțiuni de observări ornitologice în trei situri Natura2000: pe cursul râului Someș, la Heleșteele de la Moftin respectiv pe râul Tur, pentru cele 42 echipaje de elevi înscrise la concursul transdisciplinar ”Matematica și mediul”. Concursul este organizat în perioada decembrie 2018 - iunie 2018 de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Colegiul Național ”Ioan Slavici” în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare și are ca scop apropierea procesului educational de viața cotidiană a elevilor și de nevoile mediului în care aceștia trăiesc.

În prima zi (31.01.2019) dedicată observărilor ornitologice în Situl Natura 2000 - Cursul inferior ar râului Someș (ROSCI0436), la care au participat 28 echipaje de la 8 instituții de învățământ din municipiul Satu Mare și împrejurimi, cu toate că vremea a fost neprielnică, participanții s-au familiarizat cu biodiversitatea zonei facilitată de specialiștii pe biodiversitate din cadrul APM Satu Mare în persoana consilierilor Kiss Rodica și Elek Emese care au prezentat biodiversitatea sitului și importanța zonelor umede.

În cea de a doua zi de observații (1.02.2019), la Heleșteele de la Moftin (ROSPA0016 Câmpia Nirului-Valea Ierului) și pe râul Tur (ROSCI 0241 Râul Tur, ROSPA 0068 Lunca Inferioar a Turului) au participat 60 de elevi însoțiți de cadre didactice.

Cele 12 echipaje de la 6 unități de învățământ din Carei și Tășnad s-au familiarizat cu biodiversitatea oferită de Heleșteele de la Moftin, a căror luciu de apă este înghețat în această perioadă în proporție de 70%.

Sub îndrumarea d-nei Lincar Cristina - specialist pe biodiversitate din cadrul APM Satu Mare care le-a prezentat participanților importanța zonelor umede și speciile protejate cât și cele specifice acestui sit, împreună printr-o plimbare relaxantă în jurul heleșteeului  au identificat: 250 rațe sălbatice (rața mare și rața mică), 3 stârci cenușii, 1 egretă mare și  câteva vrăbiuțe. În aceeași zi, 2 echipaje de la Școala Gimanzială Negrești Oaș au desfășurat observări ornitologice pe râul Tur, în comuna Turuulung, unde s-au identificat 118 păsări: 50 porumbei, 65 ciori, 1 vânturel de seară, 1 pițigoi albastru, 1 șoricar încălțat.

În cadrul acestor observații ornitologice, la care au participat în jur de 150 de elevi, s-au acumulat informații utile despre biodiversitatea zonelor umede, s-au identificat în teren specii de păsări protejate, mulți dintre participanți cunoscându-le doar din poze.

Toate informații acumulate vor fi valorificate de participanți  pentru portofoliul pe care îl vor prezenta la etapa județeană a concursului ”Matematica și mediul” care se va desfășura cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor – 1 Aprilie 2019.

În portofoliu, participanții la concurs în baza informațiilor acumulate pe teren coroborate cu baza de date privind populația de păsări inventariată până în prezent în zonele stabilite, vor puncta evoluția sau involuția acestora ca urmare a efectelor schimbărilor climatice.

 

 

Tags: zone umede  ziua mondiala  
1155 vizite
Distribuie pe