Locale Altele
Joi, 21 Octombrie 2021
Joi, 21 Oct 2021
Șvabii din Ardud au alungat iarna prin Funka. De acum poate să vină primăvara!
Florin Răchitan  - Sambata, 2 Martie 2019

Ca în fiecare an în ultimul deceniu, localnicii din Ardud au alungat iarna prin Funka, o străveche tradiție șvăbească ce constă în aprinderea a două ruguri uriașe pe un deal.

Pe unul dintre ruguri este așezată o cruce din lemn, acoperită cu paie, care alungă duhurile rele, în cadrul unui ritual rămas probabil de la începuturile creștinismului. Se crede că această cruce aduce noroc de-a lungul întregului an locuitorilor zonei din sat înspre care cade în timp ce e mistuită de flăcări.

În celălalt foc sunt încinse așa-numitele ”șaibe”, niște discuri din lemn pe care feciorii satului încearcă să le arunce cât mai departe, împrăștiind scânteile de jur împrejur și strigând numele fetei care le este dragă. În funcție de distanța la care ajung șaibele înflăcărate, feciorii pot să aprecieze cam ce șanse au la fetele pe care au pus ochii.La Funka de sâmbătă au participat mulți localnici de toate naționalitățile din Ardud, printre care s-a numărat și primarul Ovidiu Duma,  ei sărbătorind împreună, la un adevărat foc de tabără, sfârșitul iernii, în așteptarea primăverii.

FOTO: Edmond Hermann

1763 vizite
Distribuie pe