Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Carte bilingvă despre Petőfi Sándor lansată la Ardud de Ziua Națională a Maghiarilor
Florin Răchitan  - Vineri, 15 Martie 2019

Unele dintre cele mai importante manifestări din județ cu ocazia Zilei Naționale a Maghiarilor au avut loc vineri la Ardud, localitate de care era legat sentimental poetul național Petofi Sandor, cel care a aprins scânteia Revoluției de la 1848, eveniment sărbătorit de maghiarii de pretutindeni.

După manifestările festive și depunerea jerbelor de flori la grupul statuar care-l reprezintă pe tânărul revoluționar Petofi alături de dragostea vieții sale, Szendrei Julia, fiica uneia dintre notabilitățile orașului de pe vremea aceea, organizatorii au pregătit participanților o surpriză demnă de spiritul exemplar al conviețuirii interetnice din această comunitate.

În sala festivă a orașului a avut loc lansarea unei cărți bilingve, româno-maghiare, despre peregrinările poetului Petofi Sandor prin Ardud și inspirația pe care a lăsat-o vechea cetate și iubirea pe care a găsit-o aici asupra artei sale lirice.

Volumul a fost prezentat de autorul local Ștefan Berci, în tandem cu scriitorul și jurnalistul Elek Gyorgy, care a subliniat importanța acestei lucrări pentru cunoașterea reciprocă a culturii comunităților pentru care Ardudul înseamnă acasă.

Fără pretenții de enciclopedie, cartea prezintă detalii, unele în premieră (ca de exemplu certificatul de căsătorie dintre Petofi Sandor și Szendrei Julia, găsit recent în arhivele orașului) atât despre perioadele petrecute de poet la Ardud, cât și despre rolul acestuia în declanșarea și desfășurarea Revoluției de la 1848, al cărui erou-martir a devenit după ce a căzut pe câmpul de luptă al ultimei bătălii de la Șiria.

Tags: lansare  carte  ardud  petofi sandor  stefan berci  
845 vizite
Distribuie pe