Locale Altele
Duminica, 5 Decembrie 2021
Dum, 5 Dec 2021
Cu resfințirea monumentului de la Hodod, au început manifestările de aniversare a unui secol de la eliberarea Sătmarului
Florin Răchitan  - Marti, 16 Aprilie 2019

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 1919, având Batalionul 2 în avangardă, la orele 5.30, coloana Armatei Române a fost oprită cu focuri de armă şi mitraliere de la cota 344, liziera Nord Hodod, combinată cu focul artileriei inamice care trăgea dinspre Mireşu Mare.

Luptele au fost deosebit de înverşunate, poziţiile inamice fiind cucerite abia după intrarea artileriei noastre în acţiune şi după atacul cu două companii de infanterie trimise, la Nordul cotei 344. În aceste lupte şi-au jertfit viaţa 18 ostaşi români.

La 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroi căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod a fost resfințit marți în cadrul unei ceremonii oficiale. 

Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa doamnei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz, fiind reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare în cadrul unui proiect finanțat Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Tot cu această ocazie, a fost amplasat un catarg cu tricolorul, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani, dar nu fost uitați nici fiii satului căzuți în ambele războaie mondiale, ale căror nume sunt înșirate pe celălalt monument, reabilitat în cadrul aceluiași proiect.
Cu ceremonia de la Hodod a început seria manifestărilor de aniversare a eliberării Sătmarului, care vor continua în următoarele zile, conform programului de mai jos:

 17 Aprilie

 • orele 0900 - 1100 Municipiul Satu Mare, Platoul din fața Muzeului Județean - vor avea loc demonstrații pentru publicul prezent realizate de reenactori care vor fi prezenți în ținute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică și echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive și paradă militară.
 • orele 1200  Comuna Doba, localitatea Păulian - la Monumentul colonelului Paulian Constantin - Inaugurare catarg, sfințirea drapelului, ceremonial militar.
 • 18 Aprilie

 • orele 1000 - 1400 Municipiul Satu Mare, Platoul din fața Muzeului Județean - vor avea loc demonstrații pentru publicul prezent realizate de reenactori care vor fi prezenți în ținute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică și echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive și paradă militară.
 • orele 1100 Municipiul Satu Mare, Restaurantul Miorița, Salonul Alb - se va desfășura Colocviul ”Eliberarea orașului Satu Mare la 19 aprilie 2019”.

  19 Aprilie

 • orele 900  Municipiul Satu Mare, Piața Libertății nr. 9 – ceremonial de dezvelire a plăcii comemorative în memoria delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918 din Cercul Electoral Orașul Liber Sătmar (Satu Mare): dr. Ilie Carol Barbul, dr. Mihai Pop, Iosif Șutai, Vasile Roca, Ioan Dobrean.
 • orele 0930 Municipiul Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare - Vernisajul expoziției “100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare”.
 • orele 1100  Municipiul Satu Mare, Cimitirul Eroilor – Ceremonial militar urmat de paradă militară pe traseul Cimitirul Eroilor – Piața Libertății.
 • orele 1225 Municipiul Satu Mare, Piață Libertății sosirea Paradei militare,  și reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene din anul 1919.
 • orele 1235 Municipiul Satu Mare, Monumentul Eroului Necunoscut – Ceremonial militar urmat de paradă militară.
 • orele 1600 Municipiul Satu Mare, Teatrul de Nord - Simpozion “100 de ani         de Libertate și Administrație Românească în Satu Mare” acțiune la care vor          participa domnii prof. dr. Ioan Bolovan și prof. univ. dr. LiviuPop.
915 vizite
Distribuie pe