Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Sâmbra Oilor la care doar oile au meritat respect
Florin Răchitan  - Duminica, 12 Mai 2019

După țircusurile din ultimele zile din țară, era de așteptat ca nici Sâmbra Oilor să nu scape de politizarea și dezbinarea specifice acestei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare.

Diferența a fost că dacă la Satu Mare, în ziua precedentă, premierul Viorica Dăncilă a fost huiduită de vreo două duzini de USR-iști, pe dealul de la Huta Certeze huiduielile au venit chiar din partea foștilor ei colegi de partid, mobilizați acum de Pro România, în condițiile în care hipsterii nu au avut curajul să se prezinte la fața locului, cunoscând firea hiretică a oșenilor.

Așa cum s-a văzut în transmisia noastră Live, dealul din fața scenei a fost împărțit între taberele PSD și Pro România, care s-au întrecut în scandări și huiduieli pro și contra guvernului, reușind să politizeze cea mai prețuită sărbătoare tradițională a oșenilor într-un hal cum nu s-a mai întâmplat probabil niciodată în istoria ei.

Prima care a apărut pe dealul de la Huta Certeze a fost comisarul european Corina Crețu, candidat al Pro România pentru Parlamentul European (Victor Ponta nu a mai ajuns la Sâmbră n.r.). Ea s-a oprit în fața susținătorilor formațiunii sale politice, care au așteptat-o cu pâine, sare și pălincă, după tradiția oșenească.
Sosirea premierului Viorica Dăncilă a provocat vâlvă mai mare, deoarece pentru ea a fost pregătit protocolul oficial și a fost așteptată de un grup numeros de PSD-iști, care au însoțit-o apoi peste tot în zona în care s-a desfășurat Sâmbra Oilor, flancați de efective importante de jandarmi și SPP-iști.


Aproape că nici nu a mai contat programul artistic, din care a lipsit, probabil pentru prima dată în istoria Sâmbrei, ceremonia măsurișului laptelui, care constituie, în mod normal, momentul principal al acestei sărbători arhaice.Doar că nimic nu a mai fost normal la ediția din 2019 a Sâmbrei Oilor!

Premierul Viorica Dăncilă a rostit probabil cel mai complet discurs al actualei campanii electorale, în care s-a referit și la proiectele și realitățile sătmărene, dar a fost mai degrabă o concluzie a țircusului din ultimele săptămâni care domină atmosfera publică din România, ea făcând apel la bunul simț al românilor care nu au fost cuprinși încă de atmosfera de balamuc.

În replică, comisarul european Corina Crețu, căreia nu i s-a acordat cuvântul pe scenă, a smucit microfonul din mâinile prezentatoarei și a transmis un mesaj fără echivoc, în uralele mulțimii mobilizate de Pro România: ”Dacă se așteaptă ca noi să acordăm respect, atunci și noi așteptăm ca nouă să ni se acorde respect”!

Cel mai adecvat discurs (chiar genial!) l-a avut președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, care observând tensiunea dintre taberele politice care afișau diferite culori ale partidelor, i-a îndemnat pe cei prezenți să se uite în jur, la culoarea predominantă a codrului de pe dealul de la Huta Certeze: ”Verdele este o culoare a echilibrului, iar eu sunt aici tocmai pentru echilibru” – a declarat liderul județean al UDMR, făcând aluzie la culoarea formațiunii sale politice și la rolul tradițional al acesteia între partidele ”românești”.

În ropote de aplauze, pe de o parte, și huiduieli, pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a coborât de pe scenă și a făcut o ”baie de mulțime”, vizitând stâna unde erau adunate mioarele pregătite să urce la pășunile de la munte, conform tradiției de la Sâmbra Oilor, după care a adăstat la cortul PSD, în jurul căruia nu mai era loc nici pentru a arunca un ac.

De-altfel, după ce s-a mai risipit tensiunea și s-a instaurat foamea și setea, membrii și simpatizanții adunați pe la corturile partidelor, care s-au întrecut în specialități culinare și bere gratis, s-au mai domolit și chiar au început să se împrietenească unii cu alții, ciocnind paharele de plastic.

În această atmosferă a apărut, într-un târziu, fostul președinte al României, actual lider al PMP, Traian Băsescu, într-un sveter simplu și obosit după drumul lung pe care l-a făcut prin țară pentru a ajunge la sărbătoarea oșenilor. Așa cum era de așteptat, primul lucru pe care l-a făcut a fost să bea un pahar de pălincă cu gazdele, după care s-a bucurat de aprecierea admiratorilor (și admiratoarelor) ca în vremurile bune. Trebuie precizat și că el a fost singurul petrecut de lăutari la plecare, așa cum trebe!La Sâmbră a mai apărut și unul dintre liderii PNL, Vasile Blaga, dar prezența sa a fost mai degrabă discretă, el asumându-și doar rolul de ”dădacă” pentru un candidat liberal la alegerile europarlamentare.

În rest, la ALDE numai gagici faine ;))

Între timp, o fetiță făcea baloane de săpun pe dealul de la Huta Certeze:

Tags: sambra  oilor  huta certeze  
2259 vizite
Distribuie pe