La fel ca românii din toată țara, sătmărenii sunt așteptați duminică în secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru referendumul propus de președinte pe teme de justiție. Scrutinul se desfășoară între orele 7.00 – 21.00.
Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru Parlamentul European, doar pentru referendum sau pentru ambele tipuri de scrutin.
Ei pot să voteze la secțiile de votare la care sunt arondați pe listele electorale permanente. Cei care se află în altă localitate decât în cea de domiciliu pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși pe listele suplimentare. De subliniat este faptul că alegătorii care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secția de votare în care sunt înscriși.
Autoritatea Electorală Permanentă a pus la punct o aplicație care permite alegătorilor să afle la ce secție de votare sunt arondați, astfel încât fiecare să știe unde trebuie să meargă pentru a-și exercita drepturile electorale. Aplicația poate fi accesată aici.
Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să se prezinte cu un act de identitate: buletinul sau cartea de identitate, care poate fi și provizorie, pașaportul sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor de la școlile militare. Cu ajutorul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), se verifică în prealabil dacă respectivul alegător a mai votat, dacă are drept de vot sau dacă poate vota la acea secție de votare.
Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau prenumele şi numele candidatului independent pe care îl votează, respectiv în unul dintre cele două pătrate ale buletinelor de vot pentru referendumul naţional, corespunzător opțiunii sale.
După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinele de vot, astfel încât paginile netipărite care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le va introduce în urnele de vot corespunzătoare fiecărui scrutin, având grijă să nu se deschidă.
Legea prevede sancțiuni aspre pentru încălcarea normelor care reglementează procesul votării. Astfel, este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda electorală sau violarea confidențialității votului.
În judeţul Satu Mare sunt organizate 337 secţii de votare, cu 3 mai mult decât la procesele electorale anterioare. Aceste 3 secţii au fost înfiinţate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Lazuri, Odoreu şi Viile Satu Mare.
Numărul de alegători înregistraţi pe listele electorale în judeţul Satu Mare este de 314.740, iar numărul total de buletine de vot primite este de 1.038.783, respectiv 346.261 buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, 346.261 buletine de vot pentru Referendum întrebarea nr.1 şi 346.261 buletine de vot pentru Referendum întrebarea nr.2.
După probabil cea mai zgomotoasă și agresivă campanie electorală de până acum, care în cea mai mare parte a ei nu a avut nici o legătură cu scopul scrutinului de duminică, românii votează împreună cu alți 430 milioane de cetățeni ai țărilor membre ale Uniunii Europene componența noului Parlament European, care se va reuni la toamnă la Bruxelles pentru un mandat de cinci ani.
În componența care tocmai și-a încheiat mandatul, Parlamentul European a avut 750 de membri, care au făcut parte din 7 grupuri politice formate pe baza ideologiilor comune ale partidelor ce și-au trimis reprezentanți la Bruxelles.
Această componență va suferi, foarte probabil, modificări destul de importante în noua legislatură, iar gradul de schimbare depinde de votul de azi al cetățenilor europeni. Potrivit celor mai recente sondaje, se așteaptă o scădere a numărului eurodeputaților din cele mai mari grupuri politice, cel al Popularilor Europeni, respectiv al Social-Democraților, în timp ce își vor face loc în sala de ședințe de la Bruxelles membrii formațiunilor politice etichetate ca fiind ”populiste” și care au anunțat deja formarea unui nou grup politic, cel al ”suveraniștilor”.
Sătmărenii sunt direct interesați de rezultatele acestor alegeri, în condițiile în care liderul județean ALDE, Ovidiu Silaghi, are șanse reale să revină în banca sa de europarlamentar la Bruxelles după o absență de 5 ani.
Indiferent de cine câte mandate va obține și dincolo de hibele sau eficiența discutabilă a activității eurodeputaților de la Bruxelles, Parlamentul European rămâne forul legislativ principal al Uniunii Europene, iar faptul că noi aici, într-un colț de țară de la capătul răsăritean al continentului, putem acum să ne exprimăm liber votul pentru componența acestuia și, astfel, să participăm activ la viața marii familii europene este un privilegiu la care multe generații anterioare nici nu îndrăzneau să viseze.
Astfel, exercitarea dreptului de vot este chiar o obligație morală a tuturor celor care se simt și doresc să rămână europeni, indiferent de opțiunile politice ale fiecăruia, fiindcă Europa va trăi doar atâta vreme cât Oda Bucuriei va fi cântată pentru toți!