Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare națională, sâmbătă a fost inaugurată la Bădăcin, în județul Sălaj, Casa Memorială Iuliu Maniu, reconstruită după ce a fost lăsată în paragină în ultimele decenii, în clădirea confiscată de la familia făuritorului Unirii de la 1918 fiind amenajat pe vremea comunismului un depozit de îngrășăminte agricole.
Campania pentru salvarea casei a fost inițiată în 2015 de preotul greco-catolic local Cristian Borz, iar în ultimii ani au intrat în contul deschis în acest scop donații de zeci de mii de euro sosite de la români din toată țara și din străinătate, lucrările de reabilitare desfășurându-se pe etape, în funcție de sumele disponibile.
Așa cum era de așteptat, Anul Centenar a adus o creștere substanțială a donațiilor sosite inclusiv din partea diferitelor instituții publice din județele vecine, cu excepția Sătmarului.
La mijlocul anului trecut, consilierul județean Adrian Cozma a depus o cerere pentru donarea sumei de 50.000 de lei din partea instituției, dar aceasta nici măcar nu a fost acceptată pe ordinea de zi a vreunei ședințe, grofii și slugile lor liberale motivând că legislația nu permite donații către un cult religios din alt județ.
Colegii lor liberali din Bihor au citit, probabil, alte legi, altfel nu se explică de ce la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local Oradea a aprobat o donație de peste 230.000 de lei pentru lucrările de reabilitare ale casei memoriale de la Bădăcin.
De-altfel, la inaugurarea de sâmbătă de la Bădăcin a fost prezentă in corpore toată conducerea națională a PNL, care au și lăudat inițiativa colegului lor de la Oradea pentru salvarea casei memoriale a celui mai mare lider țărănist, considerând-o ”un gest de onoare şi o dovadă de respect şi recunoaştere a meritelor pe care le-a avut marele om politic Iuliu Maniu la procesul de unire a Transilvaniei cu România”.
De la eveniment nu a putut lipsi nici consilierul județean sătmărean Adrian Cozma, alături de primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, amândoi liberali, dar din alt ”material” decât colegii lor care slugăresc la grofi.
Ei l-au flancat pe unul dintre cei mai importanți donatori sătmăreni din cadrul campaniei de salvare a casei memoriale, Aurel Gavrea, membru al vechiului PNȚCD și unul dintre fondatorii Băncii Transilvania.
”Avem întâi nevoie de oameni de caracter şi oneşti şi numai pe urmă de oameni pricepuţi in conducerea treburilor publice; între un hoţ fără caracter, dar priceput şi între un om cinstit, dar mai puţin priceput, eu am preferat toată viaţa pe acesta din urmă", spunea marele om politic, sărbătorit ieri la Bădăcin, în locul natal, unde și-a dorit ca spiritul și "elementul ardelenesc”, după cum el însuși spunea, să fie dus mai departe de generațiile care vin.