Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Jandarmii sătmăreni și ucraineni se pregătesc împreună pentru a face față unui flux mare de migranți
Veronica Bretan  - Miercuri, 4 Martie 2020

Anul trecut a demarat proiectul „Improved cross border security – Securitate transfrontalieră îmbunătățită, cod EMS ENI 2SOFT / 4.3 / 94” și astfel s-a „înfiripat” o cooperare transfrontalieră între Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare și Garda Națională a Ucrainei.

Astăzi s-a făcut primul pas oficial constând în lansarea acestui proiect care are ca prioritate prevenirea și combaterea criminalității organizate și dezvoltarea cooperării forțelor de ordine publică.

Conferința de lansare a proiectului a avut loc în această dimineață la Restaurantul Select în cadrul căreia au fost prezentate activitățile propuse, dar și beneficiile aduse comunităților implicate.

Inspectorul șef al Jandarmeriei Sătmărene, col. Ovidiu Pop a menționat că obiectivul general al proiectului este prevenirea și combaterea criminalității organizate și dezvoltarea cooperării forțelor de ordine publică, în zona transfrontalieră, prin îmbunătățirea nivelului de securitate a populației care locuiește în regiunile Satu Mare și Zakarpattya.

De asemenea, acesta a mai precizat că obiectivul specific este îmbunătățirea capacității operaționale a structurilor implicate în măsurile de ordine publică pentru a preveni și combate crima organizată până la sfârșitul implementării proiectului. Acest lucru va fi posibil prin creșterea nivelului de pregătire a personalului, a structurilor partenere prin efectuarea de exerciții comune și transferul celor mai bune practici prin schimburi de experiență și prin realizarea unui exercițiu comun pentru a ajuta la îmbunătățirea pregătirii teoretice și practice a participanților.

Maior Andrii Kalinovsky din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei a menționat că începând cu anul 2014 au fost organizate patru proiecte între Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală a Gărzii Naționale a Ucrainei, iar cooperarea transfrontalieră „este ceva nou pentru noi, nu am participat la așa ceva până în prezent. În timpul activităților de pregătire ale proiectelor noastre comune ne-am dat seama că partenerii noștri sunt niște oameni cu experiență foarte vastă. Datorită nivelului lor foarte ridicat de profesionalism suntem siguri că vom reuși să ducem la bun sfârști toate măsurile și activitățile pe care le vom desfășura în comun. Activitățile vor consta în schimburi de experiență și antrenamente comune și sper că în cadrul acestor schimburi de experiență vom afla cele mai bune practici ale ambelor structuri și le vom pune în practică în activitatea noastră de zi cu zi.”

Managerul de proiect, lt. Col. Gheorghe Vlonga a subliniat că în cadrul proiectului vor avea loc două schimburi de experiență și un antrenament comun. „Am stabilit două schimburi de experiență, unul va avea loc în luna mai în Satu Mare și constă în instruirea a 100 de jandarmi sătmăreni de către 5 experți din Garda Națională a Ucrainei, al doilea schimb va avea loc în luna august în Ivano – Frankivsk Ucraina unde 110 ucrainieni vor fi instruiți de către doi specialiști români, cu tehnicile noastre, prezentarea atribuțiilor Jandarmeriei Române și cum acționăm în zona transfrontalieră în colaborare cu Poliția de Frontieră. A treia colaborare constă într-un exercițiu comun în care vor fi două scenarii, fiecare își va face scenariul propriu și fiecare va demonstra celuilalt cum acționează pe teritoriul țării respective în gestionarea unui flux mare de migranți, cu posibilitatea degenerării unei revolte.

O contribuție importantă pentru îndeplinirea obiectivului proiectului o reprezentă achiziționarea de echipamente specifice. Astfel că se vor achiziționa echipamente de protecție personală pentru personalul implicat, echipamente de ghidare în teren, un vehicul specializat, echipamente audio-video și comunicații utilizate pentru documentare infracțiunilor detectate.

Aceste achiziții vor spori nu numai capacitățile operaționale ale personalului, dar și siguranța misiunilor și vor crește încrederea în sine a grupurilor țintă în desfășurarea misiunilor de ordine publică.

Achizițiile vor fi efectuate în funcție de nevoile fiecărui partener, în conformitate cu legislația națională și internațională.

Creșterea capacității operaționale pentru structurile cu atribuții de intervenție în domeniul combaterii mulțimilor și a gestionării corespunzătoare a crizelor în domeniul ordinii publice, poate fi realizată doar prin dezvoltarea unui mod comun de intervenție pentru partenerii implicați.

Proiectul are o perioadă de implementare de 18 luni, începând cu luna decembrie 2019 și se termină în mai 2021.

Tags: jandarmi  proiect  pregatire  ucraina  
1051 vizite
Distribuie pe