Locale Altele
Sambata, 15 Mai 2021
Sam, 15 Mai 2021
Gabriel Leș atrage atenția asupra potențialului pericol pentru România al unui război în Ucraina
SM Online  - Joi, 8 Aprilie 2021

Fost ministru al Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, face o analiză lucidă a situației tensionate de la granița ruso-ucraineană și trage un semnal de alarmă cu privire la potențialul pericol pe care această situație îl reprezintă pentru România.

Situația la frontiera de est a Ucrainei este tensionată, volatilă și cu perspective nu tocmai optimiste.

Faptul că la câteva sute de kilometri de granița României două state puternice se pot lansa într-o confruntare militară de amploare ar trebui să afecteze somnul multor oficiali de la București. România nu poate privi cu dezinvoltură aceste evoluții, având interesul de a preîntâmpina orice formulă de escaladare, inclusiv la nivel declarativ.

O confruntare în regiune poate oricând degenera, astfel că eforturile de aplanare a tensiunilor ar trebui să înlocuiască declarațiile sforăitoare de chemare la oaste ale unor minți înfierbântate. Mă îngrijorează profund pozițiile unor aventurieri care propun, spre exemplu, minarea apelor Mării Negre.

Se spune că cea mai buna formulă de evitare a războiului este chiar pregătirea temeinică pentru război. De acord. Descurajarea credibilă presupune forță și sobrietate. România și-a asumat eforturi extraordinare pentru consolidarea poziției sale în regiune și în Alianță. Însă, în egală măsură, avem responsabilitatea de a fi un actor lucid, conștient de propriile atuuri și limite, dar foarte activ în a sprijini eforturie de evitare a unei coliziuni.

Atenție pescuitorilor în ape tulburi, "strategilor de geniu", și mai ales celor care se cred în miezul unui joc de șah. Regret să-i dezamăgesc, însă nu e vorba de șah, ci de acel joc în care contează cine clipește primul. Mai mult decât atât, ferească Dumnezeu ca prin escaladare să nu devină un meci de Go.

Este critic să fie evitate provocările și gesturile nesăbuite, întrucât suntem mai aproape decât vă imaginați de acel punct fără de întoarcere.

1042 vizite
Distribuie pe